Børnekulturformidler Katrine i bibliotekshaven med en stak bøger
Børnekulturformidler Katrine

Katrines sommerlæsning: Bøger med i hængekøjen og på køreferien

Jeg har næsten lige skiftet en lille lejlighed på Frederiksberg ud med et hus på landet. Hvor jeg sidste sommer læste bøger siddende på en relativt ubekvem klapstol til lyden af busser og ambulancesirener, kan jeg i år se frem til at læse liggende i en hængekøje i min æblehave til vipstjertens sang. Åh, hvor jeg glæder mig! Og så skal jeg på køreferie ned gennem Europa, så de bøger, jeg ikke får fortæret i hængekøjen, dem vil jeg lytte til fra bilen.

Sange fra andre rum af Lucia Odoom

Øverst på min sommerlæseliste er digtsamlingen ’Sange fra andre rum’ fra 2022 af Lucia Odoom. Odoom er kulturjournalist på Politiken og podcastvært på Politikens Poptillæg (også meget anbefalelsesværdig), og så har hun en helt særlig evne til at kaste et nuanceret og kritisk blik på popkulturen. Jeg er ikke den helt store digtlæser, men fordi jeg er så glad for Odoom og hendes sans for formidling, glæder jeg mig enormt meget til at læse den.
Du finder et link til Politikens Poptillæg her.

Sommerfugledalen af Inger Christensen

Jeg vil gerne blive i poesien og læse Inger Christensens ’Sommerfugledalen’ fra 1991. For nogle år tilbage hørte jeg et afsnit af Gry Jexens podcast ’Kvinde Kend Din Historie’, som handler om Inger Christensens forfatterskab. Inger Christensen blev betragtet som ’systemdigter’, fordi hun kombinerede matematiske systemer og musiske strukturer til at frembringe ord og sætninger. Jeg tror aldrig, at jeg før har læst noget lignede, så det bliver sjovt og spændende at prøve.
Du kan lytte til afsnittet om Inger Christensen i 'Kvinde Kend Din Historie' her.

Blomsterdalen og Homo Sapienne af Niviaq Korneliussen

Jeg er af flere omgange stødt på Niviaq Korneliussen i aviser og podcasts – senest i DR’s podcast Genstart i afsnittet ’Grønlands fortabte liv’. Korneliussen udgav i 2020 romanen ’Blomsterdalen’, som handler om kærlighed, venskab og sorg, og som sætter fokus på selvmord blandt unge i Grønland. Jeg er meget nysgerrig på fortællinger fra Grønland fortalt af grønlandske personer, så derfor skal jeg selvfølgelig også læse Niviaq Korneliussens debutroman ’Homo Sapienne’.
Du kan lytte til afsnittet 'Grønlands fortabte liv' i Genstart her.

Hun er vred: et vidnesbyrd om transnational adoption af Maja Lee Langvad

I 2014 skabte Maja Lee Langved plads i den offentlige debat til adopterede stemmer, da hendes bog ’Hun er vred: et vidnesbyrd om transnational adoption’ blev udgivet. Lee Langved er selv adopteret, og i romanen skildrer hun alle aspekter af adoption set med den adopteredes øjne – særligt børn adopteret fra Sydkorea til Danmark og andre lande i den vestlige del af verden. Jeg har længe gerne vil have et mere nuanceret blik på transnational adoption, og jeg tror, at denne bog kan hjælpe mig godt på vej.

Når hængekøjen igen kalder

… og når køreferien er slut, ja så vil jeg gerne læse ’Pigedyr’ af Cecilie Lind, ’Den ærlige bedrager’ af Tove Jansson, ’Hvis man ikke vidste bedre’ af Lotte Kirkeby og ’Ædru’ af Jesper Stein. Heldigvis bliver jeg boende på landet, så min hængekøje løber ingen steder.

Materialer