Bibliotekar Ingeborg Nielsen i bibliotekshaven

Ingeborgs sommerlæsning

27.06.22
Hverdagsdilemmaer, jødisk slægtshistorie og et lille mesterværk.

I løbet af sommeren skal jeg kaste mig over tre titler, som jeg ser vældigt frem til. Norske Karl Ove Knausgård har skrevet nr. 2 af sin lovede trilogi, hvoraf ”Morgenstjernen” var den første, og nr. 2 hedder ”Ulvene fra evighedens skov”, og dén er min første sommerbog. Jeg bliver generelt meget opslugt af Knausgårds romaner; hans fantastiske hukommelse for detaljer fra 1970’erne og frem og de præcise beskrivelser af miljøer, karakterer og de åh-så-genkendelige hverdagsdilemmaer man kan spejle sig i, så forventningerne er høje.

Benjamin Koppel kender jeg som en superdygtig jazzsaxofonist med mange engagementer rundt om i landet – og sikkert også udlandet - så derfor blev jeg helt forundret over at læse, at han såmænd også har haft tid til at skrive en roman. Den hedder ”Annas sang” og skulle være en jødisk slægtshistorie. Det lyder lovende, og jeg er nysgerrig.

Tredje titel er en kortroman: ”Familien Toth”. Den er skrevet af den ungarske forfatter István Örkény, som levede fra 1912-1979. Han var født jøde, sendt til fronten under 2. Verdenskrig, endte i sovjetisk fangenskab, skrev skuespil og prosa og oplevede også at blive censureret i sit hjemland under det kommunistiske styre. Romanen om en familie, som skal huse en major på orlov fra 2. Verdenskrig, er skrevet i 1966 og skulle være et lille mesterværk, som først nu er blevet oversat til dansk. Emneordene lyder således: hyggelig, positiv, grotesk, humoristisk, satirisk, komisk, anspændt, grænsesøgende, bittersød, ubehagelig, intelligent, tankevækkende, intellektuel, psykologisk, reflekterende. Alt sammen på 115 sider. Det kan kun blive godt!