Udstillinger

Læs om kunsthallens udstillinger her.

Exploring borders
Fotografier fra Belarus, lande i eks-Sovjet og Skandinavien

Sergei Gapon

11. marts - 27. maj

Sergei Garpon, Exploring Borders

 

I Vandrehallens nye udstilling kan man opleve fotografier af den belarusiske pressefotograf Sergei Gapon. Udstillingen viser et større udvalg af Gapons journalistiske arbejde fra de sidste knap 10 år og spænder over en lang række emner fra samfund- og hverdagsliv til politik og militære konflikter.

Sergei Gapon blev født i 1989 i den historiske by Kreva ca. 100 km. norvest fra Minsk i Belarus. Siden 2012 har han arbejdet som pressefotograf for det franske nyhedsbureau Agence France-Presse (AFP), hvor han har været udsendt på opgaver i de tidligere sovjetlande såvel som i Skandinavien. Som følge af de politiske spændinger i Belarus kan journalister og pressearbejdere ikke arbejde frit og uafhængigt længere. Derfor er Gapon gæst i Hillerød, hvor han har opholdt sig det seneste år under den særlige ”fribyordning”, der giver journalister og kunstnere mulighed for at arbejde i fred og ro.

Billeder fra post-Sovjet og Danmark

På udstillingen kan man bl.a. opleve nyhedsfotos taget, mens Gapon arbejdede som pressefotograf i Belarus og i en række af de eks-sovjetiske lande. Billederne dokumenterer nogle af de begivenheder, der har været begyndelsen på den tiltagende politiske konflikt, der finder sted i de postsovjetiske regioner - ikke mindst i ly af krigen i Ukraine. Samtidig forsøger Gapon med billederne at vise de mere usynlige sider af de mennesker og den kultur, der lever i disse regioner, som går under radaren i det store mediebillede.

I en slags udveksling af motiver udstiller Sergei samtidig en række af de fotos, som han har taget under sit ophold i Danmark, hvor han bl.a. også har rejst i Grønland og på Færørene. Disse inkluderer billeder af nogle af de nøglebegivenheder, som har rørt ham mest, heriblandt oplevelser med danske fænomener såsom studenterkørsel, kanalbadning og sportskultur.

Mens udstillingens fotografier veksler i motiv og indhold, er de alle dokumentariske skildringer af steder og mennesker, hvor livet og hverdagen udspiller sig på tværs af forskellige grænsezoner; geografisk, politisk, kulturelt, tro- og traditionsmæssigt. Kendetegnende for fotografierne er, at de alle har øjeblikket som udgangspunkt. På den måde konfronterer udstillingen os både med dokumentarfotografiets nøgterne afdækning af virkeligheden, mens den sker, og den måde vi oplever billederne på, ud fra det standpunkt vi har i dag.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond.

Udstillingsperiode: 11. marts - 27. maj 2023