Julies sommerlæsning

20.07.22
Talende hunde, storladen kærlighed, åndedrættets dybder og ”kok”-høje manerer.

Køkkenchefens bekendelser

For mig er sommerferie lig med sol, afslapning og masser af god mad! Og når det gælder ferielæsningen i år, så har jeg besluttet at genlæse ”Kitchen Confidential – en køkkenchefs bekendelser” af Anthony Bourdain: et gedigent indblik i kokkebranchen, der, som den aktuelle debat også afslører, er benhård.

Med 8 gennemlevede år i branchen ved jeg, at den koster blod, sved og tårer men samtidig rummer erfaringer jeg ikke ville have været foruden. Alt det glæder jeg mig til at genopleve lidt gennem Bourdains vilde erindringer og mundvandsløbende opskrifter. Jeg vil glæde mig til at sætte tænderne i den – igen!

Foruden kokkerier har der især været 3 bøger som har betaget mig i den seneste tid.

Talende hunde

Den første, ”Dogs of Babel” af Carolyn Parkhurst, er en gribende historie om en mands kamp for at optrevle mysteriet der omkranser hans kones død med hjælp fra det eneste vidne -  parrets hund.

Bogen byder på både romantik, mystik og spænding. Forfatteren springer mellem fortid og nutid, således at i takt med at den rørende historie fortælles om hvordan parret mødes, bliver forelskede og gift, så afsløres flere og flere ledetråde, der indikerer, om hans kones død var et uheld eller ej.

Da bogens hovedperson - lingvisten Paul Iverson - knust af sorg tyr til ekstreme midler man under normale omstændigheder ikke ville overveje, tager historien en overraskende og uventet drejning: han sætter sig for at lære deres hund at tale!

Storladen kærlighed

Den næste har jeg altså snydt lidt med.

”Stolthed og fordom” af Jane Austen er den ultimative fortælling om, hvordan netop stolthed og fordom kan forpurre ethvert kærlighedsforhold.              

Udgivet i 1813 har bogen nogen år på bagen, hvilket kan spores især i sprogstilen der kan virke lidt støvet – i hvert fald på mig. Meeen… jeg har selv set filmatiseringen først (den fra 2005 med en glimrende Keira Knightly som Elisabeth Bennet) hvilket efter min mening kun gør bogen endnu bedre! Skuespillet og dialogen er i den grad med til at vække Austens nuancerede og komplekst opbyggede karakterer til livs, så de nærmest danser for ens øjne under læsningen. Propfyldt med stemning, humor og romantik er dette en perle af en bog til sommerlæsningen.

Åndedrættets dybder

Slutteligt gemmer genren pop- videnskab, på lidt af et fund: ”Breath” skrevet af James Nestor fik mig i bogstaveligste forstand til at tabe vejret! Omhandlende et tilsyneladende så simpelt emne som det at trække vejret, åbenbares læseren for, hvor kæmpe og uudforsket et område det er for de fleste af os; det, der holder os i live hver dag.

Og med mindre man som munk har beskæftiget sig med kunsten at trække vejret gennem flere årtier, vil meget af læsningen overraske og byde på masser af tips og råd til, hvordan man selv kan arbejde videre med sin egen vejrtrækning og i sidste ende forbedre sit liv både fysisk og psykisk.

Læs den! Du vil helt sikkert aldrig kunne trække vejret på samme måde igen.

Lån bøgerne på biblioteket

Nogle af titlerne findes også som lydbog og e-bog. Du finder dem alle her: 

Kitchen Confidential - en køkkenchefs bekendelser af Anthony Bourdain

Bogen kan du bestille fra et andet bibliotek til afhentning her på Hillerød eller Skævinge Bibliotek. 

Bestil Kitchen Confidential via Bibliotek.dk

Dogs of Babel af Carolyn Parkhurst

Bogen kan du bestille fra et andet bibliotek til afhentning her på Hillerød eller Skævinge Bibliotek. 

Bestil Dogs of Babel via Bibliotek.dk