Bolette i hængekøjen
Bolette nyder en bog i godt selskab i hængekøjen

Bolettes sommerlæsning: Mad og bøger. Kan det blive bedre?

29.06.23
Sommerferien er allerede startet for mange, så hvorfor ikke gribe den som en chance til at overveje et sundt efterårsforsæt? Hvis du savner samtaler om bøger og ønsker at udfordre dine læsevaner, kan jeg varmt anbefale dig at deltage i en af bibliotekets mange læsekredse eller selv starte en op privat.

Jeg har tidligere været med i flere fantastiske læsekredse på biblioteket, og nu er jeg med i en privat læsekreds. Vi mødes en gang om måneden, nyder god mad og diskuterer den aktuelle bog. Vi spiser ofte retter, der er geografisk relateret til bogen. Derfor har vi blandt andet nydt black eyed peas med majsbrød til ’Hvor flodkrebsen synger’, Ghormeh Sabzi til det mesopotamiske langdigt ’Dronningen over verdens magter’ og røgede sild og bornholmske øller til ’Kriger uden maske’. For mig er det simpelthen en af de mest berigende, bæredygtige (og økonomiske) måder at rejse sammen med venner på. Senere på sommeren skal vi læse Nick Hornbys ’Ingen som dig” og netop afdøde Cormac McCarthys ’Passageren’. Gad vide, hvad vi skal spise til dem?

Her kommer mine tre læseanbefalinger:

Rans vilje

Frederik Peder Jensens seneste roman finder sted i årene omkring 1872, da en af Danmarkshistoriens største naturkatastrofer ramte: stormfloden på Lolland. Sømanden Roar beslutter sig for at gå i land ved Rødby Fjord for at finde fast fundament under sig efter at have sejlet hele sit liv. Han mener, at havgudinden Ran engang reddede ham som den eneste fra et frygteligt skibsforlis. Derfor har han en fornemmelse af, hvad der snart kommer til at ske, men ingen på egnen tror på ham.

På biblioteksbases anbefales ’Rans vilje’ især til den historieinteresserede læser, og det synes jeg er ærgerligt, fordi bogen er så meget mere end det. Udover at være en yderst velresearchet roman om en historisk begivenhed rummer den også mange almene menneskelige temaer og dilemmaer. Her vil jeg blot vælge tre: Menneskets evige trang til at tæmme naturen, konflikten mellem individets rettigheder og fællesskabets ønske om at skabe tryghed og gavn for mange, samt modet til at åbne sit hjerte og knytte sig til et andet menneske og samtidig betale prisen for den sårbarhed, det medfører.

Romanen er planlagt til at være den første del af en slægtshistorie i fire bind. Jeg glæder mig allerede! Og så må jeg i øvrigt blankt tilstå, at vi i læsekredsen sprang lungesuppen over, da vi gennemgik ’Rans Vilje’ en varm sommersøndag. Ingen regel uden undtagelser!

Vandretilstande

Vandrehallen Kunsthals store udstilling i efteråret bliver med den danske billedkunstner og forfatter Julie Sass. Hvis du allerede nu har lyst til at få en forsmag på, hvad der venter dig, kan det sagtens lade sig gøre. Hillerød Bibliotekerne har nemlig en stor del af hendes bøger på hylderne.

Sass’ seneste artist book bærer samme titel som den kommende udstilling: ’Vandretilstande’. Bogen består af 12 smukke tegninger på sort kvalitetspapir og 40 små tekster, som alle blev til under den første lange Corona-nedlukning i 2020.

Er du fan af et forfatterskab som Josefine Klougarts, hvor tekstens stemning, rytme og billedsprog er vigtigere end et egentligt lineært plot, tror jeg, du vil kunne lide ’Vandretilstande’.Bogen er oplagt læsning i hængekøjen, hvis du er typen, der kan lide at fordybe dig i drømmende tankestrømme og lade dem smelte sammen med dine egne indre billeder. Det er nemlig en bog, der skal sanses snarere end forstås.

Georg-komplekset

Jeg har været vild med Kirsten Hammanns bøger siden udgivelsen af ’Vera Winkelvir’ (1993) og ’Bannister’ (1997). Hendes skrivestil fascinerer mig ved sin kompleksitet, der ved første øjekast kan virke enkel, men der er mere i det. For eksempel er der hendes brug af en indre/ydre fortællerstemme, der afslører hovedkarakterens både bløde og grimme sider. Under læsningen griner jeg ofte højlydt, fordi Hammann simpelthen er en af de sjoveste forfattere, jeg kender.

Dette gælder også for ’Georg-komplekset’, som i øvrigt er blevet indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2023. Hovedkarakteren Georg er en falleret bestsellerforfatter, hvis bøger ikke sælger, og derfor bliver han ikke længere inviteret ind i det eksklusive litterære parnas. Tingene bliver bestemt ikke bedre, da Georg opdager, at hans forlag er på vej til at udråbe Georgs egen kone som det næste store forfatterhit. Det må stoppes, koste hvad det vil.

Georg er personificeringen af toksisk misundelse og bitterhed. Det er sjovt og befriende, når Hammann peger fingre ad det litterære miljø, som hun selv er en del af. I flere interviews har hun fortalt, at romanen opstod under hendes egen skrivekrise, hvor hun havde det som, at hendes Facebook-feed flød over med kollegaernes uendelige succeshistorier. Alt er selvfølgelig forstørret i vanlig Hammann-ånd, hvilket har resulteret i en ond satire med stor underholdningsværdi.

’Georg-komplekset’ er for dig, der har lyst til at gnægge, gyse og grine ad Georg – og måske også ad dig selv. For mon ikke vi alle har en lille rem af huden?

Skrevet af Bolette Skibild, kulturformidler. 

Materialer