
Rådhusbygningen på Torvet
Et nyt rådhus i byen
Hillerød fik et nyt rådhus i 1888. Man kunne let få den tanke, at bygningen er ældre. Det skyldes den arkitektoniske stil, som rådhuset er opført i; nemlig den såkaldte ”historicisme”. Denne stilart – eller stilforvirring, som nogle kalder den – trækker på tidligere tiders stilarter og stilelementer. For rådhusets vedkommende var det den middelalderlige gotik, der var inspirationskilde.

Postkort ca. 1906
Central beliggenhed
Det nye rådhus var ikke det første på denne centrale placering i byen, for i 1831 indviedes rådhusets forgænger, som var tegnet af den kendte arkitekt C. F. Hansen. Levetiden for dette rådhus blev kort, for der var i 1846 indført et nyt arrestreglement. Hillerøds gamle råd- og arresthus kunne ikke honorere alle de nye krav, og man besluttede sig for at bygge nyt i stedet for at foretage om- og tilbygninger på den eksisterende rådhusbygning.
Den historieglade arkitekt
Rådhusbygningen fra 1887-1888 er tegnet af arkitekten Vilhelm Holck, som stod bag en del bygninger i Hillerød. Han var på det tidspunkt også museumsinspektør på Frederiksborg Slot, og det er nok også hans interesse for historie, der fik ham til at vælge den historicistiske stil til Hillerøds imponerende rådhus.

Postkort ca. 1900
Bygningens funktioner
Rådhusbygningen har gennem tiden haft flere funktioner end blot at huse byens politiske styre. Rådhuset var ét af de mange Råd-, Ting- og Arresthuse, som blev opført i slutningen af 1800-tallet i de driftige købstæder rundt omkring i landet. Med årene løb tiden dog fra de flotte og tidstypiske rådhuse. De kommunale opgaver krævede mere og mere plads, og Hillerød Kommunes administration flyttede ud af bygningen, som staten derefter overtog.

Postkort ca. 1900
Politiet overtager bygningen
Indtil slutningen af 1960’erne afholdtes der dog stadig byrådsmøder i den gamle byrådssal. I forbindelse med kommunesammenlægningen i 1970 overtog politiet bygningen. Retten i Hillerød havde i mange år lokaler her, men de er nu flyttet til de gamle sygehusbygninger på Sønder Jernbanevej. Hillerød Arrest holder dog i dag fortsat til i den snart 130-årige bygning på Torvet.

Koloreret postkort af Torvet med rådhuset i baggrunden ca. 1910
Bonusinfo
Som en lille sjov historie skal her nævnes, at Hillerøds gamle rådhus spillede rollen som den fiktive by Korsbæks rådhus i Tv-serien Matador. Man ser bygningen særlig godt i afsnittet ”Hen til kommoden”, hvor jernbanearbejderen Lauritz ”Røde” Jensen og stuepigen Agnes skal giftes.

Udsyn til rådhuset fra en snedækket Slotsgade ca. 1940 (Fotograf: ukendt)
Tekst af Signe Frederiksen, cand. mag i histore og projektmedarbejder i Lokalhistorisk Arkiv.