Fotografi fra ca. 1929-1930 af Slotsgade 9 og Frederiksgade 1. På anden sal ud mod Slotsgade ses fotografens atelier med ovenlysvinduerne på 2. sal. Fotografiet tilhører Lokalhistorisk Arkiv på Hillerød Bibliotek.

Hvem var fotografen Jenny Jensen?

01.03.24
I en stak glaspladenegativer er der fundet navnet på en fotograf, som ikke hidtil har været kendt i Hillerød, og så er det tilmed en kvindelig fotograf, som der officielt ikke var mange af.

På et fotografi fra omkring 1929-1930 af hjørneejendommen Slotsgade 9 og Frederiksgade 1 kan man se et skilt med ”Fotograf Jenny Jensen” over indgangsdøren i Frederiksgade 1. Det et en lokal fotograf, som ikke er almindelig kendt, så hvis du i et familiealbum har fotografier, der er optaget af Jenny Jensen, så kontakt venligst Lokalhistorisk Arkiv på Hillerød Bibliotek.

I KTAS telefonbøger kan man finde fotograf Jenny Jensen i 1928-1930, og i 1931 står der i telefonbogen ”Jenny Jensens eftf”.

Hun har haft fotoatelier på 2. sal med udsigt til Slotsgade og med de store ovenlysvinduer, som var af afgørende betydning for datidens fotografer. Der har gennem årene været en række kendte fotografer på netop denne adresse. Det er:

Oscar Johansen 1896-1906

Ricard Waarsøe 1906-ca. 1925

Johan Carl Chr. Guuest, ca. 1925-1928

Jenny Jensen 1928-1930

Jenny Jensens eftf. 1931- 

På gamle fotografier fra 1930-erne kan man se, at ovenlysvinduerne er blevet fjernet, så Jenny Jensen var måske den sidste fotograf på adressen.


På et udsnit af fotografiet kan man se indgangsdøren i Frederiksgade 1 og fotograf Jenny Jensens skilt over døren,


Peter Elfelts fotografi af de 40 kursusdeltagere, som i 1908 besøgte Frederiksborg Slot. Bemærk at alle bærer hat, og de dygtige fotografer er meget bevidste om, at de skal holde øjenkontakt med kameraet. Fotografiet tilhører Det Kgl. Bibliotek.
 

Kvindefag

Fotografering var for 100 år siden i høj grad et kvindefag. Folketællinger fra omkring 1900 i København har vist, at ca. halvdelen af datidens fotografer var kvinder. Men ser man på Bjørn Ochsners meget grundige analyse fra Det Kgl. Bibliotek i starten af 1900’tallet, så var der kun 10 pct. kvindelige fotografer.

Det skyldes især to forhold. Ochsners undersøgelse omfattede erhvervsdrivende fotografer, og de kvindelige fotografer var typisk ansat hos en fotograf. Derved blev de kvindelige fotografer kun registreret, hvis de var erhvervsdrivende og enlige. Hvis en kvinde var selvstændig erhvervsdrivende fotograf og gift, så var det ægtefællen, der tegnede firmaet.

At fotografering i høj grad var et kvindefag, kan også aflæses på et af kgl. hoffotograf Peter Elfelts fotografier fra Hillerød. Han var i 1908 formand for Dansk Fotografisk Forening, og i samarbejde med Teknologisk Institut gennemførte foreningen netop i 1908 det første fotografkursus i Danmark.

Under kursusforløbet var de 40 deltagere på besøg på Frederiksborg Slot i Hillerød, hvor Peter Elfelt fik optaget et fotografi. Han ses selv stående til højre i gruppen, der bestod af 17 mænd og 23 kvinder.