Fly
Her er et af fotografierne fra 26. september 1911. Man ser Selskov i baggrunden og midt i billedet ses den primitive hangar og Rene Cozics flyvemaskine. Bag maskine og hangar ses en del af det publikum, der havde betalt for at komme tæt på begivenhederne.

Folk valfartede til flyopvisning i 1911

01.12.23
Lokalhistorisk Arkiv på Hillerød Bibliotek har netop skannet og fremtidssikret en stak gamle glaspladenegativer. I stakken gemte der sig spændende lokalhistorie fra 1911 med den første flyveropvisning i Nordsjælland.

Netop i 1911 blev flyvningen for alvor kendt blandt danskerne. Danske og udenlandske pioner fløj korte og lange ture over det ganske land i primitive fly, og danskerne var målløse. I september kom belgieren Rene Cozic til Hillerød og gennemførte den første flyvning i Nordsjælland. Det blev en kæmpe begivenhed, og tusindvis fra hele Nordsjælland strømmede til området ved Selskovvej, som dengang var marker, der tilhørte Hillerødsholm.

Butikkerne i Hillerød lukkede tirsdag den 26. september 1911, der gik særtog fra flere byer i Nordsjælland. Mange købte billet (1 krone for voksne og 50 øre for børn) for at komme tæt på flyveren på marken ved Selskov, andre stillede sig op langs Frederiksværksgade, hvor de gratis kunne følge begivenhederne.

1.000 kr. i guld

Det sidste skabte kritik i de lokale aviser. Avisredaktørerne var forarget over at folk langs Frederiksværksgade snød sig til en gratis oplevelse. Byen havde nemlig haft besvær med at indsamle de 2.000 kr., som arrangementet kostede Hillerød. Flyveren skulle have 1.000 kr. i guld for at flyve rundt over Hillerød, og så skulle der bruges andre 1.000 kr. til at bygge en primitiv hangar og lave afspærringer rundt om pladsen.

Blandt glaspladerne på Lokalhistorisk Arkiv dukkede der seks hidtil ukendte fotografier op. Det er uklart hvem, der har optaget dem, men noget tyder på, at det var en af byens urmagere, Kern Hansen, der boede i Bankbygningen på Torvet eller Eriksen Køje, der boede i Slotsgade 39.

Rene Cozic besigtiger sit fly inden han fløj en tur over Hillerød i 800 meters højde.

Efter flyvningen blev Rene Cozic modtaget af nogle af byens mest kendte borgere. Midt i billedet ses fru Rathien, der var gift med byens slagteridirektør, og til højre ses fru Poulsen, der var gift med godsejer Poulsen fra Hillerødsholm. Yderst til højre med stok ses overretssagfører Raaschou, der havde været meget aktiv i den komite, der stod bag flyopvisningen. Vi ved med sikkerhed, at fotografen til dette fotografi var urmager Eriksen Køje.

Urmager Kern Hansen indrykkede store annoncer med tilbud om en god kikkert til dagen. Han var en ivrig amatørfotograf, og det antages, at han har optaget nogle af de glasplader, som nu er dukket op.

Fotograf Frede Hansen udgav dagen efter flyveopvisningen et postkort hvor man ser flyveren over Hillerød, og tårnene på slottet kan ses nederst på postkortet.

Et lille udsnit af et postkort med Rene Cozic viser ham i det primitive fly. Bemærk hans mascot på toppen af flyet. Det lille tøjdyr var en fast bestanddel på hans primitive flyvemaskine.
Materialer