Der findes et utal af fotografier af Alfred, som var Johanne og Carl Rathsachs førstefødte søn. Sådan er det i mange familier, og naturligvis også hos fotograf Carl Rathsach.

Familien Rathsachs hemmelighed

13.02.24
DR-programmerne ”Forsvundne arvinger” har vist os, at mange familier bærer rundt på hemmeligheder. I dag er det noget, de fleste taler åbent om, men sådan var det ikke for 100 år. Fotograf Carl Rathsachs familie rummer sådan en hemmelighed, der er kommet som en overraskelse for familien

Vi skruer tiden tilbage til slutningen af 1800’tallet. Fotograf Carl og Johanne Rathsachs ældste søn, Alfred Johan Henrik Voss Rathsach (1871-1941), havde ligesom familiens øvrige børn fået en uddannelse som fotograf hos faren. Ved folketællingen i 1890 boede Alfred Rathsach fortsat hjemme i Slotsgade 41 i Hillerød, og han blev betegnet som fotografmedhjælper.

Det hører med til historien, at han har oplevet kgl. hoffotograf Peter Elfelt, der fik sin uddannelse hos Alfreds far i 1878-1883, og Elfelt var nærmest en del af familien Rathsach.

Men Alfred ville ikke være fotograf, og 13. marts 1895 stak han af til USA. Det samme gjorde en ung kvinde fra Hillerød, Laura Christine Johan, født 1876, og altså bare 19 år. Hun var datter af byens kendte værtshusholder, Carl Johan og Karen Christine Johan, der drev værtshuset ”Carl Johan” i Helsingørsgade 8, lige ved siden af Frederiksborg Amts Avis.

Gift i USA

De to unge må have kendt hinanden, og de har sikkert også været kærester i Hillerød. Året efter ankomsten til New York blev de viet på Manhattan i New York 23. maj 1896. Få år senere flyttede de tilbage til Danmark og bosatte sig i København.

De fik to børn i København. Louis Voss Rathsach blev født i 1899 og Ingeborg Rigmor Rathsach (1902-1924). Ved Louis fødsel i 1899 stod Alfred Rathsach i kirkebogen opført som havnearbejder, og familien boede Lille Marstandsvej 6, i København.

Ovenstående er kommet bag på familien Rathsach, i hvert fald den del, der stadig lever. De har ikke tidligere kendt denne del af familiens historien. Men selvom de ikke kendte historien om Alfreds bryllup i USA, så undrer de sig ikke. I Carl Rathsachs familie har det i mange år været kendt, at Rathsachs to ugifte døtre, Betty og Gerda, værnede om historiens eftermæle. De rettede f.eks. i en slægtsbog hvor man ellers kunne læse, at Alfred blev født mindre end ni måneder efter forældrenes bryllup.

Desuden findes der en slags dagbog, hvor Carl Rathsach fortalte om en rejse til Herlufsholm hvor han som teenager skulle arbejde, men turen blev en fiasko, og han rejste hjem igen. I den dagbog har Betty og Gerda fjernet sider. Ingen måtte læse om deres fars svagheder.

Alfred var gift to gange

I Rathsach familien har børn, børnebørn og oldebørn kendt til Alfreds søn, Louis Rathsach, men historien har altid gået på, at Alfred havde været gift med Elisabeth, som aldrig fik børn. Ingen fortalte, at han også havde været gift med værtshusholder Carl Johans datter, Laura, og ingen talte om, at Louis faktisk havde en lillesøster, der døde allerede i 1924. Alt tyder dog på, at både Louis og Ingeborg har besøgt deres farfar og er blevet fotograferet af Carl Rathsach. Men det var ikke noget, man talte højt om.

I familien hed det sig, at Louis Rathsach var født udenfor ægteskab. Men familien havde dog altid accepteret Louis. Han var ofte med til familiefester, og der findes en del fotografier af Louis som voksen. Disse fotografier er sikkert optaget af Helge Rathsach, bror til Alfred Rathsach.

Alfred Rathsach døde i 1941, hans første hustru, Laura, døde i 1951. De må være blevet skilt en gang i 1920’erne. I hvert fald blev Alfred den 26. august 1933 i København gift med sygeplejerske Juliane Elisabeth Johansen, der var født i 1891 i Nakskov.

Alfred Rathsach fotograferet som ung mand hos faren, måske mens han var under uddannelse som fotograf i Slotsgade 41.

Fotograf Carl Rathsach har i sit atelier i Slotsgade 41 fotograferet Laura og Alfred Rathsachs to børn, Louis og Ingeborg. De var jo trods alt Carl Rathsachs første børnebørn. Til gengæld er det ikke lykkes at finde fotograf af hverken Laura eller Elisabeth, der begge var gift med Alfred Rathsach.

Louis Rathsach, Alfreds søn, var ofte med til fester i familien Rathsach hvor han underholdt med sin violin.