Klubben
Klubbens bestyrelse ved 80 års jubilæum i 1955. I midten Jørgen Larsen, der i mange år var klubbens formand.

Historien om Klubben Frederiksborg Omegn

02.02.24
I over 100 år havde vi i Hillerød en stor forening, ”Klubben Frederiksborg Omegn,” der holdt rigtig mange fester på Hotel Leidersdorff på hjørnet af Slangerupgade og Slotsgade. Men ”Klubben,” som var det normale kaldenavn, og som i en periode samlede penge ind til opførelsen af Frederiksborghallen på Milnersvej, havde reelt ikke meget med Hillerød at gøre – tværtimod levede den i bedste velgående som en protest mod Hillerød

Klubben blev oprettet i 1875 med navnet ”Klubben Frederiksborg og Omegn”, og der var i starten adgang for alle. Men på et tidligt tidspunkt blev landboungdommen utilfredse med, at unge mænd fra byen dansede for meget og for intenst med pigerne fra landet.

Der blev indkaldt til ekstraordinær generalforsamling, hvor kun unge fra omegnen deltog, og de besluttede, at alle medlemmer fra Hillerød kommune og Frederiksborg Slotssogn skulle ekskluderes, og samtidig ændrede de foreningens navn til ”Klubben Frederiksborg Omegn”.

900 til fest på Leidersdorff

Derefter var medlemskredsen udelukkende unge fra landet, og klubben blev ledet af unge landmænd fra Helsinge, Græsted og nordpå. Klubben havde i flere årtier 1.500 medlemmer, og medlemstallet toppede i 1950’erne med over 2.000.

Klubben holdt deres fester på Hotel Leidersdorff, hvor der i mange år var et deltagerantal på ca. 500 ved hver eneste fest.

Udover de mange fester på Hotel Leidersdorff så havde klubben også en del opgaver i forbindelse med afvikling af de store dyrskuer i bl.a. Hillerød.

Ved 80 års jubilæum i 1955 blev det oplyst, at man året før havde haft stor succes med opførelse af teaterforestillingen Frøken Nitouche, der havde givet et stort overskud, som klubben skænkede til opførelsen af Frederiksborghallen der kom ca. 10 år senere.

Ved 100 års jubilæum i 1975 var medlemstallet dalet til ca. 400, og man havde brudt de gamle principper om at medlemmerne skulle være fra Hillerøds omegn, nu var man begyndt også at optage medlemmer fra Hillerød og Frederiksborg Slotssogn.

Ældre borgere i Hillerød – og især i omegnen – kan huske klubben, og mange mindes denne sætning:

”Ja mor og jeg fandt hinanden i Hillerød – i Klubben”

Det har ikke været muligt at finde oplysninger om hvornår klubben lukkede. Men informationer modtages med tak.

Her et foto fra en af de mange velbesøgte teaterforestillinger på Hotel Leidersdorff.

Plakat fra 1954 med reklame for forestillingen Frøken Nitouche hvor overskuddet gik til opførelsen af Frederiksborghallen.

Klubben var i mange år også involveret i de årlige dyrskuer. Her et foto fra dyrskuet i Hillerød i 1958.

Ved jubilæet i 1955 fik medlemmerne en lille gave, som bestod af et askebæger.