Stregtegning af den gamle kone i vinduet fra hæftet ’Stutmesterbolig Skolehus’. Norlundes Bogtrykkeri 1939
I 1939 udgav Norlundes Bogtrykkeri hæftet ’Stutmesterbolig Skolehus’ hvor historien om den gamle kone i vinduet blev gentaget sammen med denne stregtegning. I hæftet kan man læse, at konen i vinduet har gjort huset landskendt.

Konen i vinduet

12.02.21
Indtil starten af 1980’erne havde Hillerød en fin turistattraktion i den gamle Nyhuse Skole i Frederiksværksgade 39. Turistbusser kom dagligt forbi huset for at folk kunne se og fotografere ’konen i vinduet’. Historien har i årtier samlet folk til den gamle skole. Det stoppede først i starten af 1980’erne hvor et stenkast smadrede den gamle rude.

Fortællingen om ’konen i vinduet’ har været kendt i mange år, og den er blevet genfortalt i generationer. Historien var, at den gamle kone med strikketøjet havde siddet i vinduet under et tordenvejr, og hendes silhuet var frosset ind i glasset ved et lynnedslag, hvilket naturligvis er noget vrøvl.

Det er uklart hvornår dette herlige folkeminde er startet. Byrådsmedlem Louise Colding husker, at hendes morfar, Kai Svendsen, der var uddannet murer og en rigtig spasmager, ofte fortalte, at det var hans opfindelse. Det er absolut en mulighed. Kai Svendsen var født i 1921, og han kom i lære i 1935 hvor han bl.a. var med til at lave noget arbejde på den gamle Nyhuse Skole.

9 unge murersvende på to rækker. Kai Svendsen står med et stort lommeur på maven.

Thorvald Staunstrup optog dette foto af murersvendene, der lige havde bestået svendeprøve. Kai Svendsen står som nr. 5 fra venstre med det store lommeur på maven. Fra Arkiv.dk.

Historien har gennem årene udviklet sig. Nogle har hævdet, at vinduet oprindeligt er kommet fra en af byens fotografer fra dengang man brugte glasplader som negativ. Ofte blev disse glasplader vasket rene og solgt til gartnerier og glarmestre.

Historien sluttede for 40 år siden, men den lever videre i byen, og den bør bevares for eftertiden. Hvis du ligger inde med gamle foto af konen i vinduet eller turistbusserne ved Stutmesterboligen, så kontakt Lokalhistorisk Arkiv på Hillerød Bibliotek.

Turistbusser stopper foran Frederiksværksgade 39. Fotografi fra 1938.

I mange årtier stoppede turistbusser dagligt ved Frederiksværksgade 39. Her er et fotografi fra 1938.

Skolebygningen bag Stutmesterboligen, ved Nyhuse skoles 125 års jubilæum i 1929. Foto: Thorvald Staunstrup

I 1929 fejrede Nyhuse skole 125 års jubilæum, og Staunstrup optog dette fotografi af skolebygningen bag Stutmesterboligen, som blev bragt i avisen.