Hans Voigt
Carl Rathsach nåede at optage dette visitkortfoto af Hans Voigt i 1865, kort før Hillerøds første fotograf døde af skaderne fra branden på Frederiksborg Slot.

Hillerøds første fotograf

07.07.23
Et fund af gamle glaspladenegativer fra fotograf Carl Rathsachs forretning i Slotsgade 41 i Hillerød kaster lys på Hillerøds første fotograf, Hans Voigt (1813-1865), der var svigerfar til netop Carl Rathsach (1839-1911).

Hans Voigt var fotograf i fotografiets spæde barndom, hvor det var de færreste, som havde råd til at blive fotograferet.  Han var samtidig kunstdrejer og en driftig handelsmand. Hans liv var fyldt med drama, og nogle af disse elementer fortjener opmærksomhed.

Hans Voigt blev født i Flensburg, som dengang var dansk. Han fik en uddannelse som kunstdrejer hos bl.a. den berømte billedhugger, H.W. Bissen. Hans Voigt specialiserede sig i udskæringer i elfenben. I 1847 vandt han en fornem pris, der vakte opsigt i kongehuset, og han fik tilbudt et job ved Frederiksborg Slot.

Han flyttede samme år til Hillerød, og 25. maj 1847 blev han gift i Frederiksborg Slotskirke med Catharina Thomsen. Hun døde i 1856. Der var to børn i dette ægteskab. Den første var sønnen Hans, som døde som spæd, og i 1850 fødtes Johanne, der senere blev gift med Carl Rathsach.

Skolelærer Christen Olsen

Hans Voigt blev i 1859 gift for 2. gang, nu med Emma Olsen, der var datter af Christen Olsen (1799-1868). Han var skolelærer i bl.a. Karlebo og Hillerød, og hans erindringer blev i 1983 fundet af et familiemedlem, der fik udgivet bogen ”Erindringer fra mit liv 1799-1868”. I bogen fortæller Christen Olsen bl.a. om sit ophold i Hillerød, hans møde med kong Frederik VII i Præstevang, og familieforholdet til Hans Voigt og Carl Rathsach.

Hans Voigt og familie boede i starten i Kannikegade og senere flyttede de til et nybygget hus i Slotsgade 41 ved Fisketorvet. Han var primært kunstdrejer, men han var også fotograf med et fint atelier, som Carl Rathsach senere overtog. Desuden havde Hans Voigt talent for handel, og han havde en lille butik i stueetagen.

Brandskader

På Frederiksborg Slot havde Hans Voigt udført nogle arbejder på prædikestolen i Slotskirken. Ved branden i december 1859 fik han reddet en del af prædikestolen med fine elfenbensudskæringer, som brandfolk ellers ville rive ned og smide ud.

Ved denne redningsaktion pådrog Hans Voigt sig en rygskade, som plagede ham i flere år, og han døde i december 1865.  Han fik derfor kun et kortvarigt kendskab til Carl Rathsach, der i 1865 kom til Hillerød og som i 1871 blev gift med Voigts datter, Johanne.

Efter branden i 1859 på Frederiksborg Slot lavede Hans Voigt små figurer, som han udskar af brandskadet træ fra slottet, og ved den store folkeindsamling, der skulle skabe økonomi til genopbygning af slottet, var disse små kunstdrejer effekter en del af lotteriet og salgsarbejdet for at skaffe penge. Men samtidig solgte Hans Voigt tingene privat fra sin egen forretning. Han havde jævnligt annoncer i de lokale aviser.

Det hører med til historien, at der i familien var tætte bånd. Hans Voigt boede med sin familie i Slotsgade 41, hvor der også var plads til svigerfar, Christen Olsen, og flere andre af Emma Voigts familiemedlemmer. Ved folketællingen i 1870 boede familien Voigt i stuen mens Carl Rathsach boede alene på 1. sal, hvor han også havde fotoatelier.

Hans Voigt efterlod sig tre børn, Johanne fra første ægteskab, som blev gift med Carl Rathsach samt fra andet ægteskab Christian og Berthe Olsen. Begge børn og deres mor, Emma Olsen, blev en del af Rathsach-familien. Der findes flere fotografier fra Carl Rathsach af Christian og Berthe Olsen, der var halvsøskende til Johanne Rathsach.

Skolelærer Christen Olsen havde flere sønner foruden datteren Emma Olsen, der blev gift med Hans Voigt. Blandt sønnerne var bl.a. Aksel Olsen, som der findes et enkelt portræt af mellem glaspladenegativerne fra Carl Rathsach. På negativet har Rathsach skrevet ”Onkel Aksel, Arvetyven”. Det er ikke lykkedes at opklare baggrunden, men forklaringen er måske, at der har været en arvestrid efter Hans Voigts død i 1865.