Peter Elfelt
Peter Elfelt fotograferet i sit atelier i Købmagergade 24 i 1890. Midt i lokalet ses et af Nellerødmandens atelierkameraer. Foto: Det Kgl. Bibliotek

Folkegave fra Det Kgl. Bibliotek: Unikke fotografier fra Hillerød

20.06.23
Det Kgl. Bibliotek åbnede i denne uge for en sand folkegave. 177.000 af Hillerøddrengen Peter Elfelts fantastiske fotografier fra omkring 1900 er nu skannet og lagt offentligt frem på bibliotekets hjemmeside.

Fotografierne handler meget om livet i København, men der er også mange hundrede fotografier fra Nordsjælland. Både Hillerød, Fredensborg og Helsingør er rigt repræsenteret.

Blandt samlingens billeder fra Hillerød er bl.a. tre fine fotografier fra Hartmanns villa, der lå der hvor indkørslen til Irmatorvet på Kalvehavevej nu ligger. Ejendommen blev revet ned i 1950’erne hvor hele området blev renoveret, og man opførte ejendommen rundt om Irmatorvet.

Fotografierne fra Hartmanns villa er optaget af Peter Elfelt omkring 1890-1895.

Her har Peter Elfelt fotograferet familien Hartmann i haven med Frederiksborg Slot i baggrunden.

Mor og datter med håndarbejde i døråbningen til huset på Kalvehavevej. Bemærk cyklen til venstre.

Familien Hartmann i døråbningen fotograferet omkring 1890.

Den unikke samling af Peter Elfelts fotografier er nu tilgængelige for alle, og det bliver en sand guldgrube for alle der arbejder med slægtshistorie og vores kulturarv. Samlingen indeholder i hundredevis af gode historier.

Se alle billederne.

Peter Elfelt blev født 1866 og voksede op i en baggård i Bakkegade. Som 12-årig kom han i lære som fotograf hos byen store fotograf, Carl Rathsach. Da Elfelt som 17-årig dog til København var det med det klare mål at blive Danmarks førende fotograf, og det blev han. Peter Elfelt døde i 1931. Hans historie kan læses i Lennarts Webers to fotobøger ”Arven efter Elfelt.”

Materialer