Kro
Fotograf Staunstrups fine fotografi er formentlig fra en søndag hvor der var ekstra stor tilstrømning til den gamle kro på Københavnsvej.

Byens gamle værtshuse: Skovlyst Kro og Alleenberg

26.05.21
Dette er den første artikel i en serie om Hillerøds værtshuse gennem tiden

"Tæller du får? Nej jeg tæller værtshuse."

Dette replikskifte har Bysvenden, redaktør Svend Nielsen, gengivet i en gammel artikel om byens forsvundne værtshuse. Svend Nielsen og en ven sad en dag med en kop øl på et af de lokale værtshuse og fik en snak om alting og ingenting.

Pludselig faldt snakken på værtshuse og vennen mente, at han kunne tælle sig frem til 50, der var forsvundet hans levetid. Listen ville i dag været noget længere selvom det kan være svært at få styr på de mange navne. Svend Nielsens ven startede sin gennemgang på Københavnsvej og nævnte som det første Skovlyst Kro, der brændte flere gange. Den gamle kro lå i Præstevang tæt ved det sted hvor der nu er tankstation.

Dernæst nævnte han Alleenberg, som lå på hjørnet af Københavnsvej og Helsingørsgade, der hvor der i mange år har været Henning Nielsens autofirma Tikanten.

Skovlyst Kro er i sig selv en historie værd. Det var i slutningen af 1800’tallet et yndet udflugtsmål for hele Hovedstadsområdet, og naturligvis også for Hillerøds borgere

Propforeningen hos bogbinder Immanuel Petersen i København gæstede Skovlyst Kro 4. juli 1897. Propforeningen havde til formål at indsamle penge til konfirmanders beklædning. Immanuel Petersen (1836-1903) drev i mere end 30 år landets mest kendte bogbinderfirma, D. L. Clements. 

Planen er, at Lokalhistorisk Arkiv på Hillerød Bibliotek i de kommende måneder vil gennemgå listen over byens gamle værtshuse i tekst og billeder. Hvis du har tilføjelser så send dem endelig til Lokalhistorisk Arkiv på Hillerød Bibliotek på mail: lha@hillerod.dk

Næste artikel handler om Holmegårdsvej og Slotshaven.