Brandslukning af "Skovlyst" på Københavnsvej. 1915
Ukendt fotograf

Bizar bålfest

02.08.19
2015 er det 114 år siden, at den historiske gæstgivergård "Skovlyst" nedbrændte. Læs her om, hvordan en dramatisk begivenhed udviklede sig til en bizar bålfest

Perle af en reportage

I foråret 2019 modtog Lokalhistorisk Arkiv ovenstående foto fra 1915. Her ser man hestetrukne vogne blive fyldt med vand fra en lille dam. "Skovlyst" på Københavnsvej 49 brænder, og der er stor mangel på vand til slukningsarbejdet. 

Frivillig på jagt i gamle aviser

Arkivets frivillige, Vibeke O. Petersen, fandt efter ihærdig søgen en artikel om branden i Frederiksborg Amtstidende fra den 1. august, 1915. Et dramatisk og malerisk guldkorn af en reportage skrevet af "Kulsvieren". Herunder et kort sammendrag af artiklen og efterspil. Du kan læse begge dele i sin fulde længde ved at downloade filerne nederst på siden.

"Skovlyst" før branden. Københavnsvej 49, 1915

"Skovlyst" lige før den nedbrændte. Branden opstod i hovedhuset og spredte sig hastigt. Fotograf: ukendt, 1915.

Voldsom ildløs

Hillerød Brandvæsen var hurtigt fremme da ilden brød ud om aftenen, og alt levende blev reddet ud. Det stod hurtigt klart, at den gamle gæstgivergård ikke stod til at redde. Hele slukningsprocessen var præget af problemer og uheld: underbemanding, manglende tryk på vandet, Nyhuse Brandkorps, der havde forlagt deres sprøjte, samt generel vandmangel.

Alle mand til pumperne

Branden kunne ses langt væk og tiltrak et stort publikum. Flere tilskuere begyndte at hjælpe brandfolkene med at hente vand fra "Carlsberg Dammen". Stemningen blev efterhånden helt løssluppen med sang og lystige toner fra et reddet klaver, som en "æret Medborger klimpede med stor Virtuositet".  Inde fra krostuen kunne man høre cognacflaskerne eksplodere! 

Frit brandudsalg

Men ikke alle hjalp til med lige gode hensigter. Meget af gæstgivergårdens flydende inventar, cigarer og service forsvandt under "redningsarbejdet". De få politibetjente kunne intet stille op. En flok soldater, eller Jens'er som de bliver kaldt i artiklen, var i fuld sving med at "redde" ølkasser op fra kælderen for derefter at slukke tørsten. "Vil Du ha' en Bajer med?" var deres kommentar, da Kulsvieren konfronterede dem. 

Svære odds

Brandtomten blev et tilløbsstykke, så  kro-ejeren Aage Petersen var hurtig til at lave udendørs servering. Rejsestalden var skånet, og den ville han forsøge at omdanne til balsal. Et dameorkester, der havde spillet på Skovlyst, måtte se deres kostumer og instrumenter, gå op i flammer. De var ikke forsikret og nu arbejdsløse. Heldigvis blev de hyret til at underholde på "Kronprinsen" fra 15. august.

"Skovlyst", genopbygget efter branden, med teglsten! 1920
"Skovlyst", som blev genopbygget efter branden. Nu med teglsten! Fotograf: ukendt, 1920

Ligger du inde med yderligere oplysninger om episoden, så vil vi meget gerne høre fra dig. Du kan kontakte bibliotekar Jakob Poulsen ved at skrive en mail til: jpou@hillerod.dk.