Mød bibliotekets nye læsehund

Af Anonym (ikke efterprøvet)
26.03.24
Læsehunden er den bedste lytter.

Ca. 15 % af danske skolebørn har en læseudfordring og mange af dem har samtidig mistet lysten til at læse. Når bogstaverne driller, kan det gå ud over barnets skoleglæde og selvtillid. Og for nogle børn kan det blive så svært, at de går helt i baglås, men det er der heldigvis råd for.

På Hillerød Bibliotek har vi nemlig fået den sødeste nye kollega: Læsehunden Luna. Luna udgør sammen med hendes menneske og fører Helle-Elisabeth et frivilligt læseteam, som er certificeret af Læsehunde, en indsats under Fonden for Socialt Ansvar, som tilbyder læseforløb til børn i 1.-5.klasse med læseudfordringer. Og de står klar til at hjælpe, hvis du har et barn, der har brug for lidt hjælp til at få en ny start på læsningen.

Som den kærlige og børneglade hund Luna er, kommer hun med en helt særlig evne; hun tilbyder ro og nærvær, der skaber tryghed og tillid hos dit barn. Hun elsker at få alverdens historier læst højt, lytter tålmodigt, og hjælper dit barn til øget læselyst og selvtillid.

Luna

Helle-Elisabeth fortæller om Luna:

- Luna er en smuk og intelligent Border Collie. Selvom Luna kan være både fjollet og livlig, er der ingen tvivl om, at hun forstår både ord og hele sætninger. Det betyder, at hun er rigtig god til at lytte, så derfor er Luna selvfølgelig en helt perfekt læsemakker! Til daglig lever Luna et aktivt og spændende hundeliv med masser af oplevelser og hundevenner. Hver dag er der lange gåture på programmet. Nogle gange også løbeture og længere vandreture. Luna har gennemført Amarminoen og Halsninoen, og hun er altid med, når familien rejser på ferie. Især Tyskland er lykken, når man, trods fire poter, er hjertelig velkommen i både stormagasiner og på café.

Lunas hundefamilie bor på kennelen Staunsbjerg, hvor Luna blev hentet, da hun var en lille hvalp. Siden har Lunas tætteste makker været Helle-Elisabeth, som selv er uddannet inden for biblioteksfaget, så også derfor er bøger og læsning perfekt, når vi vil slappe af og hygge os efter en aktiv dag. Hvis du gerne vil du læse sammen med Luna, kan du regne med, at hun roligt lytter med. Bagefter kan vi sammen øve nogle af de mange tricks, som Luna har lært til træning.

Hvad er en læsehund?

Aktiviteten med læsehunden går ud på, at det enkelte barn mødes med hunden og dens fører på biblioteket, hvor barnet læser højt for hunden i fredelige omgivelser. Der opstår en helt særlig situation mellem barnet der læser og hunden der lytter.

En læsehund er certificeret af Læsehunde, en indsats under Fonden for Socialt Ansvar, til at arbejde på biblioteker og skoler med netop denne opgave.

Tilbuddet er gratis og foregår på frivillig basis.

Læse mere om læsehunden, og hvordan du tilmelder dig.