Filmindkøber Tanja Kate Jensen

Friskt fra indkøbskurven: Vinterens nye film på hylderne

19.12.22
Vinterens indkøb byder på lidt af hvert til jer filmelskere, så I har lidt at stå imod vinterkulden med. I voksensamlingen kan du bl.a. glæde dig til væmmelige, japanske gys, poetiske mesterværker og tordenguder. Her kan du se hvad bibliotekernes lektører siger om et udvalg af de nyeste film.

Film til de voksne

Boiling Point

En ganske fremragende og overrumplende fortælling, hvilket skyldes formen. At den er optaget i ét take (med skjulte klip man ikke bemærker) gør at intensiteten holdes i live. 

Grosse Freiheit

Hans, der er homoseksuel, ryger i efterkrigstidens Tyskland ud og ind af fængslet - fordi han er homoseksuel! Fremragende, grusom og smuk på samme tid. I den altdominerende rolle som Hans er Franz Rogowski sublim. Fysikken, nærværet, sødmen, det triste skildrer han fornemt.

Grotten

Mesterlig! Et poetisk og filmisk mesterværk, som vækker både sanserne og intellektet. Filmen foregår enten i grottens mørke på vej mod dybet eller på bakkedragenes skråninger, hvor hyrderne lever. Filmen indrammer på den enkleste, klogeste og smukkeste vis mødet mellem den nye naturvidenskabelige verden, hvor alt skal vurderes, effektiviseres og afkodes og den gamle verden, hvor tågen er uendelig, og æselkaldet rummer en sandhed om mennesket, som ikke kan måles.

Min sommer i provence

En coming-of-age film om den første kærlighed med varme farver, storladen musik, flotte landsskabsbilleder og et gennemgående højt humor.

Onibaba

I en vindblæst sump lever en fattig gammel kvinde og hendes svigerdatter. For at overleve, mens sønnen er draget i krig, myrder de to kvinder sårede forbipasserende samuraier. Det er ikke et egentligt gys, der skaber den uhyggelige stemning, men snarere en fortættethed og en dramatisk underlægningsmusik, der bringer varsler om død og ulykke. 

Costa Brava, Libanon

Mounia Akls debutfilm som instruktør er rystende stilsikker, og sætter meget stærkt kampen mellem klimahandling og politisk korruption på spidsen i den personlige historie om familien Badris kamp mod systemets etablering af lossepladsen. Stærke nærbilleder, gode skuespilspræstationer - særligt med de yngre skuespillere - og en drønaktuel historie gør "Costa Brava, Libanon" til en helt særlig film.

Et sekunds lykke 

Kinesisk filmdrama om familiebånd- og kærlighed. Både historiemæssigt og visuelt er filmen flot fortalt. Blev nomineret til en guldbjørn for bedste film ved filmfestivallen i Berlin 2019.

Mass

Sjældent eksempel på en film hvor sorg indkapsles så smukt, grumt, rørende og enkelt. En film båret af dialog, og af fire fænomenale skuespillere og en instruktør, der tror på sit projekt, sin fortælling, en instruktør der ikke forfalder til at bruge overdrevne virkemidler.

Udvandrerne

En fremragende nyfilmatisering af Mobergs klassiske litterære værk. Filmen er både velspillet, rørende, sørgelig og meget smuk. Den er meget anderledes i forhold til den første filmatisering, men det gør den bestemt ikke dårlig eller ligegyldig. Snarere tværtimod.

Thor: Love and Thunder

En gigantisk rodebunke der underholder. Glimt i øjet, et utal af referencer rundt i popkulturen, fede kampscener, episke øjeblikke, humor, vilde farver, skrigende geder, en meget veltrænet og veloplagt Chris Hemsworth og et lydinferno af fede sange.

Hændelsen

Dybt relevant og vedkommende drama om omkostningerne ved at ulovliggøre abort. Filmen tegner et indlevet portræt af de vanskeligheder, som Anne gennemlever og med hende tusindvis af anonyme kvinder hvert år. En film med sans for det væsentlige. Filmkunst når det er bedst.

Playground

Et hjerteskærende og utroligt velspillet belgisk drama, som i løbet af blot 69 minutter tegner et uforglemmeligt billede af livet i skolegården set fra barnets og mobbeofferets perspektiv. Filmen vandt kritikerprisen i Cannes og vil blive stående i årtier som et af filmkunstens ømmeste portrætter af barnets verden, som de voksne ikke har adgang til, ikke ser og ikke forstår.

Notre-Dame i flammer

Der er på mange måder tale om klassisk katastrofefilm: En langsom optakt, et stort persongalleri og noget der går helt, helt galt. Det, der giver filmen noget ekstra, er at den netop er baseret på virkelige hændelser som stadigvæk er friske i vores erindring. Det er underholdende, rørende og meget effektivt fortalt.

Klienten

En ganske fornem dansk thriller. Iskold, intelligent og overraskende på de helt rigtige tidspunkter og så tilpas modbydelig og glat, og ægte nordic noir-agtig, at den næsten med garanti bliver til et Hollywood-remake i fremtiden.

Ali og Ava

Sjov, sød og alvorlig film, som kommer igennem hele følelsesregistret. "Ali og Ava" tegner portrættet af to stærke og komplekse mennesker, som man sent glemmer.

The Black Phone

Spændende, effektiv og medrivende thriller med overnaturlige elementer. Det flyder ikke med blod og afhuggede kropsdele, uhyggen er mere underspillet og langt hen ad vejen bundet op på Ethan Hawkes voldsomt skræmmende, maskerede seriemorder. Børnecastet er troværdigt og alt i alt en underholdende, klassisk gyser.

Grandmother

Sams mor er død og Sam selv sendt på kostskole. Savnet efter familien gør ham selvdestruktiv og det bliver ikke meget mere muntert, da han skal passe sin alkoholiske farmor, Ruth. Varm og velspillet film om venskab på tværs af generationer. Sam og Ruths relation bærer filmen og heldigvis er det både troværdigt og rørende, når de to hjælper hinanden til at genfinde glæden ved livet og at acceptere dødens komme.

Memoria

Tilda Swinton leverer en fremragende præstation som Jessica. Filmen udfordrer tilskueren, der er ingen nemme løsninger eller klassisk mainstreamfortælling, men det er derimod en film, du aldrig vil glemme. Stor filmkunst.

The Survivor

Et intenst og rørende historisk drama, som veksler mellem nutiden og fortiden. Filmen er baseret på en sand historie, og man efterlades ikke uberørt.

Nye film for børn

Mus og ræv i den syvende himmel

Animeret stopmotion-film om musen Vilja, hvis far er blevet ædt af "Gnavergnaskeren" - den gamle ræv Snude. Charmerende, sjov og anderledes.

Lightyear

Formidabel eventyrfilm for hele familien - for som i de bedste børnefilm, så er der også noget for de voksne. Plottet er både intelligent og overraskende. Animationerne er i top, actionscenerne er fremragende og humoren sidder lige i skabet.

DC League of Legends

Actionfyldt animationsfilm med et stærkt budskab om venskab. Der er gang i filmen og den vil blive godt modtaget af børn og voksne, der er til superhelte, kampscener og stor opfindsomhed.

Poter af stål

En kattelandsby har brug for hjælp, de har brug for en samurai. Det de får er den uduelige hund Hans. Meget velfungerende animationsfilm som kan nydes af hele familien.