Bibliotekar og filmindkøber Tanja Kate Jensen

Friskt fra indkøbskurven: Forårets nye film på hylderne

08.05.23
Forårets indkøb byder på lidt af hvert til jer filmelskere, som I kan nyde her i de lysere tider.

I voksensamlingen kan du bl.a. glæde dig til en hjertevarm film om seksualitet uden aldersgrænser, en film der hylder trygheden i familiesammenholdet og en underfundigt svensk UFO-film. Her kan du se hvad bibliotekernes lektører siger om et udvalg af de nyeste film.

Til børn og unge byder vi bl.a. på en japansk genfortælling af Skønheden og Udyret, en hyggelig og sjov svensk familiefilm, samt et nyt og rørende blik på Anne Franks historie. 

Til de voksne

After Yang

Yderst flot, poetisk og sanseligt fortalt science fiction-historie om kunstig intelligens og hvad det egentligt vil sige at leve og hvad meningen med livet er.

Anklagen

Få film formår så klart at præsentere dilemmaerne i spørgsmålet om seksuelt samtykke. En vigtig film til tiden.

Bamse

En skøn, skøn film. Selve kernen i historien, om anderkendelse og kærlighed, er meget rørende. Som filmens anker leverer Anders W. Berthelsen en afdæmpet og magtfuld præstation som Flemming Bamse Jørgesen.

Bros

Bobby er queeraktivist, og Aaron skriver testamenter for rige ældre. Ingen af dem ønsker at være i et forhold, men da de møder hinanden, slår det gnister.Det er sjældent, at man ser så morsomme, rørende og sprælske film som "Bros". Filmen er stærkt underholdende fra første til sidste minut og tegner undervejs et vedkommende og begavet portræt af de to helt forskellige hovedpersoner.

Bullet train

Udmærket popcorn-underholdning med stor drengerøvs-faktor. De vilde, blodige og opfindsomme kampscener kan man ikke sætte en finger på.

Don't worry darling

Uhyggelig og meget speciel film, som er fyldt med uventede drejninger og lag, som seeren lige skal fordøje. Filmens tema er vrede mænd, som ønsker, at kvinder er sat uden for indflydelse, ikke tjener egne penge, passer hjemmet og står til rådighed for sex. Filmen behandler emnet incelmænd på en stærk og dybt overraskende måde.

Elsker dig for tiden

(Bitter-)sød og humoristisk fortælling om jagten på en partner, datinglivet, parholdsudfordringerne og to menneskers ønske om kærlighed og lykke.

Emily

Om Emily Brönte og hendes opvækst. Følelsesladet, dramatisk og bittersød fortælling om kærlighed og jalousi, om at elske poesien og at være fanget af konventioner og andres forventninger, der føles som et fængsel. 

Farvel hr. Haffmann

I Paris gemmer juveleren François sin lærermester Joseph. Joseph er jøde og han nåede ikke i sikkerhed med familien, før nazisterne rykkede ind i Paris. Den simple grundide, og det sparsomme persongalleri, skaber grobund for et meget vedkommende, rørende og spændende drama. Et ægte kammerspil. 

Fædre og mødre

Ulrik og Piv får plads til deres datter i en ny skole. Og det betyder, at de skal møde en ny gruppe af forældre. På godt og ondt. Komedie der er perfekt til forældre med børn i Aula-alderen.

Held og lykke, Leo Grande

En hjertevarm og dejlig film om seksualitet uden aldersgrænser, om at være den vi har lyst til at være og om den lyst vi har lyst til at føle.

Hit the road

En vidunderligt skør, egenrådig og totalt charmerende film. Der findes simpelthen ikke en anden film som "Hit the road". Hele filmen fungerer som en allegori på det iranske styres forfølgelse af borgerne, men handlingen og stemningen er også en hyldest til smukke sider af det store land.

The Invitation

En ganske velproduceret gyser [...] Filmen tager sig god tid i forhold til at skabe stemning og da filmen så trækker i vampyrretningen, begynder blodet at flyde og spændingen siger.

Murina

En smuk og begavet film, som tryllebinder beskueren. Handlingen er underspillet og ulmer af vrede og begær, og kombineret med den meget smukke billedside, som for det meste foregår i eller ved vandet, skabes et symbolsprog, som kan vække mange interessante diskussioner.

Official competition

En vidunderlig film. Original, morsom og pragtfuldt banal på samme tid. Filmen hudfletter kunstens selvfedme og tidsåndens tilbedelse af falske idoler. Plottet vender og drejer sig legefuldt, og filmen vil med øje for både ironien og alvoren vække latter og samtale.

Pigen fra Nåleparken

En rørende, gribende og trist fortælling om at (over)leve med en misbrugsforælder. Selvom det er deprimerende at være vidne til moderens deroute er det også en historie om at stå op for sig selv og at bryde fri af destruktive relationer. 

Resten af livet

Den anmelderroste film, der ikke kan betegnes som typisk dansk mainstream, hylder trygheden i familiesammenholdet og en velkendt hverdag. Den viser med dvælende, udtryksfulde scener og fint nuanceret spil hvordan sorg håndteres forskelligt.

Rimini

Schlager-sangeren Richie Bravo tilbringer sin karrieres efterår i den italienske ferieby Rimini. Tiden går med druk og hor, indtil en kvinde fra fortiden dukker op og vender op og ned på Richies liv. En fantastisk film. Original, hjertevarm, morsom og grotesk. Mødet med den fiktive karakter Richie Bravo er et af dem, man sent glemmer. 

See for me

God lille thriller der fint spiller på vores identifikation med den blinde Sophie og hvor uhyggeligt der må være i et fremmed hus med indbrudstyve du ikke kan se.

Smile

En meget velspillet gyser, som er både uhyggelig og medrivende. Filmens univers foregår i en troværdig ramme, og handlingen udfolder sig med blik for det væsentlige. Gode jumpscares og masser af suspense. En af de mere helstøbte gysere de senere år. Guf for fans af genren.

UFO Sweden

Veloplagt, velproduceret og meget underholdende og rørende genrefilm. Der er ikke tvivl om, at filmen er filmskabernes hyldest til tv-serierne "X-Files" og "Stranger things". Men filmen har også sin egen nerve og sjæl, som gør den til meget mere end bare en hyldest.

The Woman King

Flot og forrygende drama, med utallige kampscener og et konstant højt tempo. Der bliver ikke lagt fingre imellem, når de brutale og blodige overgreb beskrives, men det er befriende at se en actionfilm med et feminint cast og en anderledes lokation.

Året jeg begyndte at onanere og stoppede med at præstere

Spøjs og humoristisk film om at lære sig selv og sine seksuelle behov at kende.

For børn og unge

Belle

Dette er en fantastisk japansk tegnefilm, der bygger på fortællingen om Skønheden og udyret, hvor intet dog er sort og hvidt. Filmen er visuelt flot og har masser af smuk musik.

En forunderlig verden

En fantasifuld og smuk animationsfilm, som rummer det bedste og det værste fra Disney. Kreativt set er filmen meget vellykket. Plottet er tidssvarende og originalt, og det skabte univers vil blive hos seeren i lang tid. 

Hvor er Anne Frank?

Anne Franks fiktive ven, Kitty, der går på jagt efter Anne Frank i Amsterdam - både i nutiden og under krigen. Smuk, stærk og barsk animationsfilm, der på fornem vis forener fortid og nutid.

Ildsjæl

Siden hun var helt lille har Georgia villet være brandmand. Men hendes far, en tidligere højt dekoreret brandmand, siger at det kan kvinder ikke blive. Filmen kan ses som et dramatisk mysterium, men hele tematikken omkring hvad piger/kvinder kan blive, hvordan man skal tro på sine drømme og ikke lade sig kue af samfundets normer, hæver filmen et niveau over mange andre lignende fortællinger. 

Mini-Zlatan og onkel Tommy

En både sød, vedkommende, morsom og underholdende film. Ella er en stærk karakter, en pige med ben i næsen, og det er nok ikke helt tilfældigt, at det er selveste Inger Nilsson der spiller Ellas bedstemor. Nilsson vil mange huske som barneskuespilleren der spillede Pippi Langstrømpe.

Skolen med magiske dyr

Den populære bogserie - nu som film! Ida flytter med sin mor til en ny by. Hun er ikke som de andre, og det er klassekammeraten Benjamin heller ikke. En supertyv hærger skolen, og en eftersøgning sættes i gang - men de to særlige børn beskyldes selvfølgelig for tyverierne.

Verdens bedste fødselsdag

Dette er en super sød tegnefilm med et tema, som de fleste børn kan nikke genkendende til, nemlig at få en søskende og føle sig overset og glemt. Kaninen Charlie lærer undervejs om venskab, venlighed og at tage hensyn til andre.