Læsetræning med Læsehunden

Læsehunden er den bedste lytter

Ca. 15 % af danske skolebørn har en læseudfordring og samtidigt har mange af dem har mistet lysten til at læse. Derfor oplever forældre, at det kan være svært at motivere barnet til at øve læsningen hjemme. Når bogstaverne driller, kan det gå ud over barnets skoleglæde og selvtillid. Vi ved, at det er vigtigt at sætte tidligt ind og motivere barnet til et liv med ord.

Det er her Læsehunde kan hjælpe. Læsehunde er et frivilligt hold af mennesker og hunde, som er godkendt og certificeret af Læsehunde, en indsats under Fonden for Socialt Ansvar, som tilbyder læseforløb til børn i 1.-5.klasse med læseudfordringer

Hvad er en læsehund?

En læsehund er en venlig og børneglad hund, der motiverer børn til at læse, ved at lytte tålmodigt og interesseret til de bøger barnet læser. En læsehund har fuld fokus på barnet og hverken dømmer eller retter, hvis barnet læser forkert. En læsehund tilbyder ro og nærvær, der skaber tryghed og tillid hos barnet, og er med til at skabe en positiv og anderledes læseoplevelse, der resulterer i øget læselyst og selvtillid.

Læsehunde henvender sig til børn i 1.-5.klasse. Det er børn, der har knækket læsekoden, men er udfordret, og mangler motivation til at træne læsningen.

Læseteamet (hund og ejer) godkendes og certificeres til opgaven. De arbejder frivilligt på biblioteker og skoler, hvor de mødes med barnet. Her læser barnet højt for læsehunden i 20-30 minutter, og bagefter er der tid til at lege med hunden og give den godbidder.

Barnet og hunden mødes en gang om ugen, og et læseforløb varer typisk seks uger. Barnet modtager et diplom med et foto af sig selv og læsehunden som anerkendelse af indsatsen, når det er færdigt med sit læseforløb.

Hvem kan barnet møde?

Vi har to godkendte læseteams her på Hillerød Bibliotek. Det ene team består af læsehunden Freja og hendes fører Gertrud (HOLDER PAUSE I ØJEBLIKKET), og det andet team er læsehunden Luna, og hendes fører Helle-Elisabeth. 

Det er gratis for barnet at modtage hjælp fra en læsehund.

Du kan læse mere om Læsehunde på Fonden for Socialt Ansvar. 

Læsehunden Luna, og hendes fører Helle-Elisabeth

Mød læsehunden Luna

Luna er en smuk og intelligent Border Collie født i 2019. Selvom Luna kan være både fjollet og livlig, er der ingen tvivl om, at hun forstår både ord og hele sætninger. Det betyder, at hun er rigtig god til at lytte, så derfor er Luna selvfølgelig en helt perfekt læsemakker! Til daglig lever Luna et aktivt og spændende hundeliv med masser af oplevelser og hundevenner. Hver dag er der lange gåture på programmet.

Nogle gange også løbeture og længere vandreture. Luna har gennemført Amarminoen og Halsninoen, og hun er altid med, når familien rejser på ferie. Især Tyskland er lykken, når man, trods fire poter, er hjertelig velkommen i både stormagasiner og på café.

Lunas hundefamilie bor på kennelen Staunsbjerg, hvor Luna blev hentet, da hun var en lille hvalp. Siden har Lunas tætteste makker været Helle-Elisabeth, som selv er uddannet inden for biblioteksfaget, så også derfor er bøger og læsning perfekt, når vi vil slappe af og hygge os efter en aktiv dag. Hvis du gerne vil du læse sammen med Luna, kan du regne med, at hun roligt lytter med. Bagefter kan vi sammen øve nogle af de mange tricks, som Luna har lært til træning.

Kontakt

Forløbet aftales direkte med frivilligkoordinator Gertrud Borg på sjaelland@laesehunde.dk

Har du spørgsmål omkring læsehundene, kan du kontakte kulturmedarbejder
Naja Bjørn Schou.

Mail: nbs@hillerod.dk / 7232 5825