Der er et yndigt Grønland

Der er gang i den på kunstscenen i Grønland! Her er listen over 5 grønlandske billedkunstnere, du skal kende.

Danmark og Grønland står som bekendt i et nært forhold til hinanden på godt og ondt. Danmarks historie som kolonimagt har i de senere år været heftigt debatteret, men som regel får vi kun historierne fra et dansk perspektiv, der udfordrer vores eget danske selvbillede. Sjældent hører vi om den dansk-grønlandske forbindelse fra den grønlandske befolkning selv - og endnu sjældnere hører vi om, hvad der rører sig på den aktuelle grønlandske kunstscene, og hvordan fx opfattelser af grønlandsk identitet udtrykkes gennem nutidens kunstformer. Denne lille liste over billedkunstnere med grønlandsk ophav er langtfra fuldendt. Den kan ikke råde bod på det problem, at kun de færreste grønlandske kunstnere får den taletid og opmærksomhed i Danmark, som de fortjener. Men listen er et godt sted at starte, hvis man ønsker et større kendskab til grønlandsk nutidskunst, og til en række af de kunstnere, der skaber den.

Aka Høeg

Vi starter kronologisk med Aka Høeg, der fyldte 70 i 2017. Hun har som én af de få undtagelser formået at skabe sig et navn også i Danmark. Hun udtrykker sig på tværs af maleri, grafik, tegning og skulptur og tager udgangspunkt i en motivverden, der kredser om natur, mennesker og grønlandsk mytologi.

Læs mere på Kvinfos hjemmeside

Pia Arke

At denne enestående dansk-grønlandske billedkunstner skulle dø så tidligt, er et stort tab. Pia Arke døde i 2007 af brystkræft, kun 49 år gammel. Hun havde et mod som ingen andre til gennem sin kunst at udfordre og stille spørgsmål til eftervirkningerne af Grønlands kolonihistorie i nutiden. Hun brugte fotografiet, maleriet og sin egen krop til at undersøge, hvad etnisk identitet er i mixet mellem at være dansk/grønlandsk.

Læs mere på Kunsten.nu

Naja Rosing-Asvid

Hun er egentligt uddannet arkitekt men arbejder i sin billedkunstneriske praksis med en lang række af medier: Maleri, skulptur, keramik og tekstil. Ofte iblander hun naturmaterialer i sine billeder for at hente liv og historier ind fra verden uden for maleriet.

Læs mere på Naja Rosing-Asvids hjemmeside

Gukki Nuka Willsen Møller

Gukki Nuka er en ny, ung stemme i samfundsdebatten. Han laver kunst om dét, som er sværest at tale om - tabuet over alle tabuer: Voksnes seksuelle krænkelser overfor børn. Han baserer sine værker på selvoplevede erfaringer, som det har taget ham år at bearbejde, og endelig få afløb for i sin billedkunst. Gukki Nukas værker består bl.a. af selvportrætter taget med hans egen smartphone.

Læs mere på nordatlantens.dk

Bolatta Silis-Høegh

Bolatta Silis-Høegh er maler og børnebogsforfatter, som bl.a. har beskæftiget sig med politiske emner i sin billedkunst. Som tematisk drivkraft har hun brugt sin egen frustration over beslutningen om at ophæve nultolerancen overfor uranudvinding i Grønland. Derudover er hun forfatter til de anmelderroste børnebøger om den grønlandske pige Aima.

Læs mere på Bolatta Silis-Høeghs hjemmeside

Foto: Uriel Sinai / Getty Images News / Getty Images / Universal Images Group