Niels Macholm med børnene Peter og Rikke hånd i hånd på stranden ca. 1952
Niels Macholm med børnene Peter og Rikke ca. 1952

En modig kunstner og en fantastisk far

Rikke Macholm fortæller om sin far, kunstmaleren Niels Macholm, til et unikt arrangement i Vandrehallen 19. maj

Niels Macholm var en mønsterbryder og en éner, der ikke var bange for at gå sine egne veje – hverken i forhold til grossererforretningen, han var født til at overtage, eller sit virke i kunstverdenen, hvor han heller ikke fulgte strømmen.

"Min far malede ikke for at sælge, men fordi han havde noget, han gerne ville udtrykke. Han havde altid været et menneske, som satte familien højest. Han var ikke draget af at tage til Paris, som mange af hans samtidige kunstnerkolleger, som senere blev verdensberømte. Han blev hjemme i Værløse med sin kone og sine to børn og nød livet der", fortæller datteren Rikke Macholm, der er byrådsmedlem og formand for Kultur og Fritidsudvalget i Hillerød.

Rikke Macholm kan opleves sammen med kunsthistorikeren Jens Tang til ”Macholms Palet” på Hillerød Bibliotek 19. maj. Her dykker de ned i den fascinerende historie om maleren Niels Macholm (1915-1997), der om nogen satte kulør på paletten i dansk kunstliv. Jens Tang placerer Niels Macholm i den danske kunsthistorie, mens Rikke Macholm beretter om personlige oplevelser fra faderens lange liv.

Niels Macholm med datter Rikke hånd i hånd ca. 1958

Niels Macholm med Rikke, ca. 1958

Kul, koks og kunst

Niels Macholm blev født i 1915 og voksede op i et velhavende grossererhjem i København. Faderen havde gerne set, at Niels Macholm blev grosserer som han selv, men kunsten og det kreative virke fyldte allerede tidligt i sønnens liv mere end interessen for forretningsverdenen.

"Han rejste rundt i Europa i 1930’erne, og har helt sikkert set en masse kunst. Jeg kunne forestille mig, han har besøgt Bauhaus-skolen i Tyskland, som inspirerede ham meget", siger Rikke Macholm.

I 1940’erne overtog Niels Macholm sin fars forretning, der på dette tidspunkt solgte kul og koks, men forvandlede hurtigt lokalerne på Rolighedsvej på Frederiksberg i en anden retning. I vinteren 1943 startede han sit noget alternative galleri ”Macholms Kul, Koks og Kunst”, der solgte både brændsel og kunst.

I galleriet kunne man ud over Macholms egne værker, både se værker af kendte kunstnere fra udlandet som Chagall, Picasso og Miro samt se værker af kunstnere som Asger Jorn og Carl Henning Petersen. Kunstnere, der senere fik international berømmelse, men som i 1940’erne var relativt ukendte og ikke solgte noget særligt.

I 1944 debuterede Niels Macholm, der var autodidakt, på Kunstnernes efterårsudstilling. Samme år blev han gift med Ilse Kure i Østerlars Rundkirke på Bornholm.

"Min mor var udannet fra kunsthåndværkerskolen som stoftrykker. Hun mødte min far i kunstmiljøet i København. Den her høje, flotte kunstner. Der er ingen tvivl om, at de var hinandens livs kærlighed", siger Rikke Macholm.

Rikke Macholm i haven foran to af Niels Macholms malerier, ca. 1957

Rikke Macholm, ca. 1957, foran to af sin fars malerier

Fest og ballade

Et par år efter lukkede galleriet på Frederiksberg ned og familien Macholm flyttede ”på landet”, som Rikke Macholm udtrykker det. Ilse og Niels flyttede ind i familiens hus i Værløse, der også blev børnene, Rikke og Peters, barndomshjem. Det var her på Tingmosen i Værløse, at familien fik sin base. Det var hér Niels Macholms kunst udsprang fra.

"I sin kunst tog han udgangspunkt i familien. Huset, far, mor, mig og min bror Peter. Det han kaldte livets små delikatesser. Lagkage, vaffelis og spegepølsemadder", siger Rikke Macholm.

Barndommen i Værløse husker Rikke Macholm som lykkelig og fuld af sjov. Hun husker især sine fødselsdage fra folkeskolen. Det var på en tid, hvor det kun var pigerne i klassen, der blev inviteret med hjem.

"Så var der fest og ballade. Min far elskede at klæde sig ud. Så det endte altid med at vi alle sammen var klædt ud og min far legede med os", siger Rikke Macholm og tilføjer: 

"Det har været en fantastisk barndom, jeg har haft. Der var højt til loftet og godt humør. Altid med en evne til at vende også de lidt tunge ting på en måde, så det blev mere håndgribeligt og sjovere."

Niels Macholm arbejdede forskellige steder som formningslærer for at forsørge familien, men også fordi han holdt af at undervise. Han fandt dog stadig tid til at male, om ikke hver dag, så hver weekend, og selv om han ikke havde galleriet på Frederiksberg længere, så fortsatte han med at være samlingspunkt for mange af tidens kunstnere, der gladeligt besøgte det hyggelige hus i Værløse.

"Jeg voksede op i et meget gæstfrit hjem. Der var mange spændende mennesker på besøg. Nogle vi kaldte ”Røverne fra Rold”. Det var Richard Winter, Ib Geertsen og Frank Rubin. De havde stort skæg, langt hår og lange frakker, så de lignede virkelig nogle røvere", fortæller Rikke Macholm.

Niels Macholm omgivet af glade gæster til fest i sit hjem

Niels Macholm i festligt lag

Comeback til Niels Macholm i Hillerød

“Vi har ikke andre end Macholm i vor billedkunsthistorie, hvis malerier giver udtryk for sådan en livsglæde som Niels.”

Sådan siger malerkollegaen Peter Bonnén om Niels, hvis malerier pryder mange offentlige institutioner og husgavle, og som med sin humor og spøgefuldhed var en elsket figur blandt kunstnerkollegaerne. Alligevel er han i dag ukendt for mange. Glemslen er der dog blevet gjort lidt op med i de senere år, hvor Niels Macholms værker har fået lidt af et comeback med udspring i Hillerød. Det begyndte med en stor udstilling i kunsthuset Annaborg i 2015 i anledning af, at Niels Macholm det år ville have fyldt 100 år.

"Jeg er meget glad for den udvikling, der har været i forhold til min fars kunst, i de senere år, som er knyttet til Hillerød. Nu får han et comeback, og det synes jeg er rigtig sjovt og spændende at kunne være en del af. Jeg er glad for at have mulighed for at fortælle lidt om ham som menneske", siger Rikke Macholm.

Niels Macholm nåede før sin død i 1997 at udstille flere gange i Hillerød. Hans debut i Hillerød var i et baglokale til en bogbutik partiet SF havde på Sønder Jernbanegade, og var nok den mindste udstilling, han nogensinde havde haft. Senere var han mere i sit vante element med et gavlmaleri ved Hillerød Handelsskole.

I den nuværende udstilling i Vandrehallen på Hillerød Bibliotek er Niels Macholms værker sat op sammen med den nulevende kunster Kristian Devantier.

"Det er rigtig godt tænkt, og jeg synes Kristian Devantier er et godt valg til at være en, der kan samtale med min fars billeder. Det er ikke alle, der kan det. Min fars billeder fylder meget på en væg både i forhold til format og indhold, men der synes jeg Kristians billeder taler godt tilbage. Det, der er sjovt for mig, er, at når jeg ser min fars billeder, så tænker jeg, at de er ret moderne. Det er som om, at han har været forud for sin tid. De er ikke blevet støvede og hengemte," siger Rikke Macholm og tilføjer:

"Udstillingen og kataloget, som Karen Elsebeth Jensen har lavet, er helt fantastisk. Nye øjne er kommet på. Gode bidrag fra kunsthistorikere. Hvordan de ser ham. Hans betydning for nutidskunsten. Det er jeg fantastisk glad for."

Hør Rikke Macholm fortælle

Læs mere om arrangementet og køb billet her