Fryd Frydendahl, "Lånerkort", 2022
Fryd Frydendahl, "Lånerkort", 2022

Fotograf udstiller i Vandrehallen: ”Biblioteket er uniformt, trygt og spændende”

For fotografen Fryd Frydendahl, der er aktuel med udstillingen Lånerkort i Vandrehallen, er der et sted, hun altid besøger uanset hvor hun er i verden

- Biblioteket er på en måde en fælles platform uanset, hvor man er i verden. Et sted, hvor man kan opsøge viden. Man kan sidde og arbejde. Eller man kan bare sidde der. Der er noget uniformt i biblioteket, som er meget trygt, og også ret spændende, siger Fryd Frydendahl, der er fotograf og nuværende leder af fotoskolen Fatamorgana.

- Det har udviklet sig til, at lige meget hvor jeg har været i verden, jeg har rejst rigtig meget med mit arbejde, og så har jeg brugt biblioteket, som et sted, hvor man kunne gå hen lige gyldigt, hvilken by man var i.

I udstillingen Lånerkort har Fryd Frydendahl kastet sig over bibliotekets litteratur. Her fortolker hun bøger fra bibliotekets samling gennem en serie nye fotografiske værker, der dækker alt fra oversete sci-fi romaner til udvalgte titler på listen over ”månedens mest udlånte bøger”. Værkerne fungerer dermed som illustrationer af det brede udsnit af fortællinger, der findes på bibliotekets hylder, hvilket samtidig er en spejling af den bredere befolknings læsepræferencer.

Et rum der er både offentligt og privat

Da Fryd Frydendahl forberede udstillingen Lånerkort besøgt hun af flere omgange Hillerød Bibliotek, og observerede er særlig adfærd blandt nogle af gæsterne.

- Jeg synes for eksempel, det var spændende, da jeg begyndte at komme på Hillerød Bibliotek, at jeg flere gange så folk uden sko på. Der var en mand, der gik rundt med bare tæer på biblioteket, og der var også flere gange, hvor jeg så folk tage skoene af, når de sad og læste. Det betyder jo, at selvom det er et offentligt rum, så føler folk sig ret sikre i det. Der er noget hjemligt over det. Det er et spændende semi-offentligt rum, som på en eller anden måde også føles privat.

Fryd Frydendahls første job var som bogopsætter på biblioteket i Hvide Sande, hvor hun er vokset op, og biblioteket var i det hele taget et sted, hun kom meget, også efter hun ikke arbejdede som bogopsætter mere. Under sine besøg på Hillerød Bibliotek var hun glad for at se, at der også var mange unge blandt gæsterne.

- Det er også spændende, at selvom der kommer vildt mange unge på Hillerød Bibliotek, så larmer de faktisk ikke særligt meget. Det er forfriskende, at de har lyst til at være der, og at der er plads til det. Selv de finder en måde at være der på, hvor de stadig er dem selv, men i en anden tone, siger Fryd Frydendahl og tilføjer:

- Der er også noget spændende i det med at det er en institution i samfundet, som folk har et forhold til. De fleste dæmper nærmest automatisk stemmen, når de er der. Der er de her fælles institutioner, som vi deler verden over som for eksempel kirker og biblioteker, hvor vi har en holdning til, hvordan man færdes i og omkring.

Reel gratis viden

I gamle dage var bøgerne og dermed også bibliotekerne en af de eneste kilder til viden. En status som de nu på godt og ondt må dele med internettet, men der er stadig fordele ved biblioteket, mener Fryd Frydendahl.

- Jeg synes også, at det er spændende, at biblioteket er en af de eneste steder, der er tilbage, hvor du kan opsøge gratis viden. Du kan reelt set gå ind på biblioteket og tage viden med dig uden at efterlade et spor. Det er der ikke særligt mange andre steder, du kan. Så snart du går ind på en hjemmeside, så giver du jo adgang til dine informationer. Der tilbyder biblioteket bare stadig noget frihed, som jeg synes er meget tiltalende.

Udstillingen Lånerkort kan ses i Vandrehallen på Hillerød Bibliotek indtil 3. september.

Læs mere om udstillingen på Vandrehallens side.

Fakta om Fryd Frydendahl:

Fryd Frydendahl deler sin praksis mellem New York og Danmark, hvor hun arbejder inden for fotografisk billedkunst. Hun er født på den jyske vestkyst i 1984, uddannet fra Fatamorgana i 2006 og modtog i 2009 et advanced certificate fra The International Center of Photography. Frydendahl har udgivet adskillige bøger og har udstillet bredt de senere år i ind- og udland. Hun repræsenteres af V1 Gallery og hendes værker indgår i samlingerne på henholdsvis Statens Museum for Kunst, Det Nationale Fotomuseum og Brandts. Frydendahl er på nuværende tidspunkt skoleleder på Fatamorgana, Danmarks Fotografiske Billedkunstskole.


Portræt af Fryd Frydendahl.