Karen Elsebeth Jensen, udstillingsleder

At drive kunsthal i hjertet af et folkebibliotek

Af Anonym (ikke efterprøvet)
01.03.19
Her fortæller vores udstillingsleder Karen Elsebeth Jensen om, hvorfor der er kunstudstillinger Vandrehallen.

”I Vandrehallen kan man møde samtidskunsten med åbenhed, ligeværdighed og tilgængelighed. Målet er at nedbryde den usynlige grænse mellem kunsthallen og biblioteket, så oplevelsen med billedkunst er en del af hverdagen på biblioteket”

Karen Elsebeth Jensen er uddannet kunsthistoriker og har i de sidste seks år været udstillingsleder1.  af bibliotekets kunsthal Vandrehallen. Vi har stillet hende 5 spørgsmål om arbejdet med at lave udstillinger.

1. Hvad er Vandrehallen?

”Vandrehallen er bibliotekets kunsthal for professionel billedkunst, som ligger i hjertet af huset. Biblioteket er jo et renoveret slagteri fra 2001, der stadig bærer præg af sin fortid som industribygning. Det giver en utraditionel ramme for udstillingerne, der ikke er isoleret fra biblioteket, men omgivet af det livlige og sociale miljø, der kendetegner dagligdagen i huset.”

2. Hvad er fordelen ved at drive kunsthal på et bibliotek?

”Vores primære formål er at formidle billedkunst til borgere, der ikke normalt møder eller opsøger denne type kulturoplevelser i deres hverdag. Derfor er det en fordel, at biblioteket er et offentligt rum med lige adgang for alle uanset baggrund og tilhørsforhold. Derudover kan vi afprøve nye måder at formidle litteraturen på ved fx at invitere billedkunstnere til at forholde sig til er forfatterskab eller et aktuelt tema i litteraturen. Det gør vi fx til vores litteraturfestival Ordet er Løs, hvor vi altid viser en udstilling, hvor både ord og billede er centralt. I de sidste år har vi haft alt fra temaer om “bogomslag” og “Karen Blixen” til “alfabetet” som kunstnerisk motiv og emne for udstillingerne.”

3. Er der nogle udfordringer ved at drive kunsthal på et bibliotek?

”Der er meget "trafik" i Vandrehallen, som selvfølgelig godt kan være en udfordring nogle gange. Men over årene har vi fundet ud af, at vende det til vores fordel. Fx har vi ved flere lejligheder ladet kunstnere udstille i biblioteksrummet, så publikum har skulle forholde sig til kunsten på nye og uventede steder. Det har været meget spændende at undersøge, og jeg tror, det har haft en positiv effekt for vores gæsters opmærksomhed på, at vi også viser kunstudstillinger. En anden måde, vi udnytter kunsthallens placering på, er, at bruge udstillingerne som stemningsskabende kulisse i forbindelse med debatter, foredrag samt workshops i bibliotekets børneværksted.”

4. Er der en udstilling du vil fremhæve?

”Et godt eksempel på en udstilling, der byggede bro mellem biblioteket og kunsthallen, var i 2016, hvor jeg sammen med forfatter og billedkunstner Tomas Lagermand Lundme lavede en udstilling om Michael Strunge. Her udstillede 13 digtere og billedkunstnere værker inde i biblioteket – på reolerne og på gulvet i og omkring skøn- og faglitteratur - som vi kædede sammen med temaer i Strunges  digtning. Vi udviklede udstillingen som en vandreudstilling, der siden har besøgt fem biblioteker i Jylland og på Sjælland. Jeg synes, det er rigtig sjovt og fantastisk at opleve, hvordan en udstilling, som vi tog initiativ til, bagefter kunne bruges på andre biblioteker i deres formidling af Strunge og 80’er-lyrik.”

5. Hvad kan man opleve i Vandrehallen lige nu?

”Lige nu viser vi udstillingen ”Treasure Titles” med billedkunstneren Michael Isling, som både arbejder med maleri og installation. Han er nærmest opvokset på et bibliotek og har en stor glæde for litteratur – særligt genrer som science fiction og fantasy - hvilket man kan fornemme i hans motiver. Det sjove for publikum er, at de kan bidrage til et værk, som Michael laver henover udstillingsperioden. Værket er et stort skattekort over udvalgte bøger på biblioteket. Titlerne finder Michael frem til ved at publikum svarer på et spørgeskema om deres læsevaner. Jeg glæder mig til at se det endelige værk, som jo bliver en slags visuel kortlægning af vores gæsters bevægelsesmønstre på biblioteket.”

Husk at du kan få nyhedsbreve om Vandrehallens udstillinger og relaterede arrangementer. Skriv til Karen på kaej@hillerod.dk, så sørger hun for at skrive dig på listen. Du kan også følge Vandrehallen på Facebook og Instagram.

Læs mere om Vandrehallen her på hjemmesiden.