(Af)magt_Mo Maja Moesgaard
(Af)magt_Mo Maja Moesgaard

Klimatosse eller Coronatosse?

27.03.20
I denne anbefaling kigger vores udstillingsleder Karen nærmere på, hvordan kampen mod corona er en form for aktivisme.

Under normale omstændigheder ville man lige nu i Vandrehallen, kunne opleve udstillingen Og planterne kravler mod toppen af billedkunstner Mo Maja Moesgaard. Men pga. corona-situationen er udstillingen lukket ned ligesom resten af biblioteket. Øv…

Det skal dog ikke afholde mig for, at dykke lidt ned i et af udstillingens værker – tegningen ”(Af)magt”, som på mange måder afspejler den virkelighed, vi befinder os i lige nu: Kampen mod corona!

I tegningen ser vi en masse mennesker stimlet sammen til noget, der ligner en demonstration. De har taget skilte og bannere med, og man må tro, at de er gået på gaden, fordi de er utilfredse med noget, og ønsker at skabe forandring. Hvad de demonstrerer for, er dog mere uklart – det virker ikke som om, de er der, for den samme sag, og flere er personerne ser mismodige ud. Kigger man nærmere på skilteteksterne opdager man hurtigt, at det ikke er klassiske slagord, som man ofte forbinder med demonstrationer. Derimod er der tale om personlige udsagn, som peger på nogle meget almenmenneskelige spørgsmål om usikkerhed, tvivl og afmagt. Fx står der på et af skiltene: ”Jeg er stærk og fuld af tvivl” - og på et andet: ”Hvor kan jeg søge tilflugt”.”

Dermed peger Moesgaard på forholdet mellem det enkelte menneske (dig og mig) og den store globale verden, der ofte gør os magtesløse over for de mange verdensomspændende problemstillinger der raser – det er bl.a. det, vi oplever i øjeblikket, med coronakrisen.

Moesgaard viser os, at vi på den ene side har mulighed for at gøre modstand mod de ting, som bekymrer os, og som vi ønsker at forandre. Det kan fx være klimaforandringerne eller ligestilling mellem kønnene – men det kan også være modstanden mod udefrakommende trusler. Det er det der sker i øjeblikket, hvor vi samler os i en fælles kamp mod cornavirusset, og hvor vi bliver hjemme og viser samfundssind af hensyn til vores medborgere. Det er også en form for aktivisme.

Men samtidig peger kunstneren på dét, man kan kalde for et menneskeligt dilemma – nemlig den tomhed, man kan føle, når man står midt i orkanens øje, som vi gør lige nu, og rammes af en angst for, at det alligevel ikke nytter noget. At alt det, vi gør, og alle de forbehold vi tager os, alligevel ikke ændrer på smittetallene og dødsfaldenes stødt stigende kurve.

Sådan tror jeg, at rigtig mange danskere og mennesker over hele verden har det i øjeblikket. Men det er vigtigt at huske på, at det er en helt normal og menneskelig følelse, som vi må anderkende, som en del af det at kæmpe og gøre modstand. Det håber jeg, at I vil blive ved med i den næste tid – at kæmpe sammen mod coronavirussets fremmarch. Gør vi det - og viser vi kampånd trods mismodet - så skal vi nok komme igennem det. Der findes en tid på den anden side af corona…

God weekend, nyd solen og pas på jer selv.

Kh. Karen, udstillingsleder i Vandrehallen
 

PS. Hvis I vil se hele udstillingen i Vandrehallen så besøg kunsthallens facebookside.

(Af)magt_Mo Maja Moesgaard