Kan man læse godnathistorier for en baby?

Ja, det er aldrig for tidligt at gå i gang. Man kan komme godt fra start ved allerede fra begyndelsen at lægge op til den dialogiske læsning. Men hvordan læser man dialogisk med en baby? Og hvordan fortsætter man, når de begynder at få mere sprog? Vi har samlet en række god råd og vejledning til dig som gerne vil læse dialogisk med dit barn fra 0-3 år.

Hvad er dialogisk læsning?

Dialogisk læsning handler om at læse på en måde, der inddrager børnene i fortællingens univers. Til forskel fra en traditionel oplæsning, hvor børnene kun lytter, betyder den dialogiske læsning,at den voksne læser på en måde, der skaber mere sprogligt samspil med børnene. Ved at stille spørgsmål og engagere børnene under læsningen bliver de udfordret, hvilket resulterer i at de udvikler flere sproglige færdigheder; de får styrket deres ordforråd, de får bedre sprogforståelse, de får trænet deres hukommelse og de får lyst til at bruge sproget. 

Gode råd og vejledning

Undervisningsministeriets hjemmeside kan du finde en række gode råd og vejledning til dialogisk læsning med dit barn fra 0-3 år. Her bliver der sat fokus på hele læseoplevelsen, både før, under og efter læsningen, hvor du med udgangspunkt i en række understøttende sprogstrategier bliver guidet hele vejen igennem, og får idéer og inspiration til den gode samtale omkring bogen og kreative aktiviteter du kan lave sammen med dit barn.

Vi har også fundet en række gode bøger til dialogisk læsning her, som du sammen med dit barn kan hygge jer med. Bøger der fortæller om små og store hverdagsoplevelser, som børn føler glæde ved at genkende og tale om