Børnebibliotekar Stine Lauritzen Larsen

En hyldest til livet og kærligheden

Børnebibliotekaren Stine anbefaler en smuk og rørende børnebog

For en del år siden var jeg inde i Børnenes Boghandel ved Rundetårn. Jeg var ikke på udkig efter noget specielt, men ville egentlig bare inspireres. Jeg blev fanget af en forside. Sådan starter mange læseoplevelser, og denne var ikke anderledes, men det var også fordi det var en meget flot, men samtidig skræmmende forside at finde i en børneboghandel. For på forsiden lå et barn klædt i hvidt – i en kiste. Titlen var Børnenes Bedemand og forfatteren er danske Oscar K. Jeg tillod mig at læse bogen, mens jeg stod derinde imellem alle de andre bøger. Jeg kunne ikke lade være. Og det var på én gang en voldsom, men også enormt smuk og (sjovt nok) livsbekræftende oplevelse.

Børnenes Bedemand handler om bedemanden Hr. Jørgensen, der gør de døde børn i stand. Han vasker dem, lægger dem til rette i kisten og ikke mindst synger han for dem, så de kan blive sendt godt på vej. Han lever en lidt ensom tilværelse, men en gang om ugen brydes den af besøg fra den fine Frk. Ene, der kommer med hans arbejdskitler. En dag skal Jørgensen begrave gadebarnet Dinah, som får en smuk begravelse med barbershopsang og stepdans.

Er der to ord, man på ingen måde vil sætte i samme sætning, så er det ”børn” og ”død”. Sådan havde jeg det allerede dengang, da jeg stod i boghandlen og endnu ikke selv havde fået børn. Og sådan har jeg det om muligt endnu mere nu, hvor jeg selv er blevet mor. Men selvom det godt kunne være en afskrækkelse, der fik én til at gå i en lang bue udenom denne bog, så vil jeg alligevel på det varmeste anbefale den, for den hylder samtidig livet og ikke mindst kærligheden og næstekærligheden. Og fordi den er så fyldt med kærlighed og dermed liv, så bliver fortællingen om de døde børn og Hr. Jørgensens ellers meget triste erhverv en meget fin fortælling. Den tabuiserer ikke døden, men behandler den i stedet som den mest naturlige del af livets fortælling og noget, vi gerne må begræde, men endnu hellere bruge som springbræt til at sætte ekstra meget pris på dét, vi har, og den kærlighed og liv, vi omgiver os med. Sådan bør en god bog være – også selvom den er skrevet til børn. 

Vi har desværre ikke bogen her på biblioteket, men den kan bestilles gennem bibliotek.dk. Vi har dog masser af Oscar Ks andre bøger, som du kan reservere i det følgende:

Materialer