Årets bedste børnebøger 2018

Af Anonym (ikke efterprøvet)
18.10.18
Vi præsenterer et udvalg af årets bedste børnebøger, der kan lokke børnene ind i læsningens magiske lys og skabe deres egne billeder.

Læsning er blevet kvantificeret, akkurat som grøntsagsindtag, motion og skærmtid. Skolebørn skal læse 20 minutter om dagen, det ved de fleste forældre. Baggrunden er, at undersøgelser viser, at børns fritidslæsning er faldet de senere år, særligt mellem 5. og 6. klasse. Fra mange børneværelser er aftenlyset blåt, og poderne kommer sjældent trætte i skole, fordi de lige skulle læse en bog færdig. Mange børne gider ikke læse, med mindre de bliver tvunget til det af deres lærer eller af deres forældre. Vi har samlet et udvalg af årets bedste danske børnebøger, så du kan lade dig inspirere, så de ikke altid vælger Lille Virgil eller Pippi til dit barn. 

Tendenser i ny børnelitteratur

Der er sket meget i børnelitteraturen - og i børnelivet - siden far gik i shorts hver dag med Dennis Jürgensen under armen. En af tendenserne i børnelitteraturen er barsk realisme. Efter mange år hvor fantasy har fyldt rigtig meget i kølvandet på Harry Potter, er der nu igen meget realisme i børnelitteraturen. I de nordiske børnebøger antager man, at børn kan tænke selv og ikke har brug for så meget beskyttelse, og at der er en voksen, der læser højt eller er til at tale med om handlingen. Der er således mange bøger, som umiddelbart kan virke barske og dystre, om emner som døden, sorg, køn, fattigdom, sygdom, andre måder at være familie på og om ikke at høre til, bøger der også kan vække dybe tanker og følelser og lære læseren noget om sig selv og om verden. Børn tænker over de alvorlige emner alligevel, og en bog kan være en nem måde at indlede en samtale på eller få stillet de spørgsmål, der trænger sig på.
Man ser det blandt andet i rigtig mange af Kim Fupz Aakesons titler, og i 'Lillefingeren' af Jesper Wung-Sung, der handler om to brødre der finder hinanden gennem jagten på lillebroderens savnede lillefinger. Kathrine Assels roman 'Månen er en højttaler', om drengen Alvin der bor alene med sin OCD-ramte mor, og leder efter sin ukendte far, er også et godt eksempel. I Tina Sakura Bestles bog 'Hund', der er illustreret af Anna Jacobina Jacobsen, kommer vi helt med ind i Rosas dysfunktionelle familie, der går så meget op i hunde, at Rosa forvandles til en og i den grad bliver vanrøgtet og til sidst stikker af.

En af dette års børnebøger er noget helt særligt, nemlig ’Pigen som ville redde bøgerne’.  Den er en hyldest til litteraturen og lægger sig i forlængelse af en række børnebøger, der handler om bøgernes magi. Her finder den læseglade pige Anna ud af, at biblioteksbøger destrueres, hvis de ikke bliver lånt ud. Derfor beslutter hun sig for at redde bøgerne og begynder at låne dem alle med hjem, men snart har hun ikke plads til flere historier i hovedet. Måske en af hverdagens små helte eller et udtryk for håbløs nostalgi og bekymring for bøgerne. Døm selv og nyd de smukke illustrationer.

 

Redigeret indhold fra Litteratursiden.dk

 

Materialer