"Du kan næsten lugte Londons gader"

Var det noget med et kig ind i London anno 1666? Dengang byen blev raseret af en frygtelig brand, som havde konsekvenser for masser af mennesker under og efter katastrofen.

Den engelske forfatter Andrew Taylor skriver intenst og medrivende om det hektiske byliv i London, allerede på den tid en heksekedel af mennesker og skæbner og en god blanding af rige og fattige indbyggere.

I foreløbigt tre romaner, ja faktisk kriminalromaner, følger vi hovedpersonerne James Marwood og Cat Lovett, hvis veje krydses på forskellig vis, samtidig med at der sker flere suspekte dødsfald.

Selvom romanerne er krimier, er det dog beskrivelserne af tiden, enevældens tid, miljøer og personer, som dominerer, og de er alle sammen rigtig gode og appetitvækkende på den historiske måde. For vi befinder os i barokken, hvor tøj, boligindretning og transport fx var en noget anden end nu, hvilket Andrew Taylor fint får flettet ind i detaljerne. Og du kan næsten lugte gaderne midt i London – på den tid tredjestørste by i Europa med et befolkningstal på mellem 3-400.000 indbyggere, i et ekstremt klassedelt samfund direkte afspejlet i byens opbygning, og med kun én bro over Themsen. 

Efter den engelske borgerkrig vendte magten tilbage til Stuart-familien og til James 2.  fra 1660. Hoffets ekstravagante levevis kom hurtigt til at stå i skarp modsætning til pøbelen, og i 1665 havde byen oplevet et stort pestangreb. Alt i alt er der masser af stof til intriger, nid, spekulation, korruption, begær og grådighed, og det er hvad Andrew Taylor blandt andet disker op med i sine barok-krimier.

Disse fortællinger er desværre ikke oversat til dansk, som visse andre af hans bøger, men støv dit engelsk af og gå ombord.

Roman nr. 1: The Ashes of London findes på E-reolen Global, som også har den lækre app Libby, eller kan lånes gennem bibliotek.dk (bestil her), roman nr. 2 og 3 kan lånes hér på Hillerød Bibliotek: The Fire Court og The King's Evil.

Bibliotekar Ingeborg Nielsen viser bøger frem
Bibliotekar viser bøger frem
13.11.19