Nannas sommerlæsning: I lommen på litteraturen

Jeg glæder mig til sommerferie, og som sædvanlig har jeg et hav af læseønsker, som jeg prøver at sortere i.

Det er gået op for mig, at jeg, især når det gælder ferielæsning, ikke kun overvejer, hvilke bøger jeg skal læse, men også ofte går og drømmer om, hvor jeg vil læse dem. Jeg fornemmer bogens stemning, og hvor jeg har lyst til at være med den stemning.

Forleden læste jeg en af mine yndlingsdigtere Eske K. Mathiesens efterladte digte I lommen. Lommen gav mig associationer til mine læsesteder, som jeg også kan føle som en slags lommer.

Læselommer, små gemmesteder, nogle gange tidslommer, hvorfra jeg kan tage på rejse med litteraturen.

En tur til stranden

I min skønne frottéstrandkjole har jeg en rigtig lomme, så jeg tager til stranden, og jeg tager en ven med! Bogen En ven af Sigrid Nunez handler om en kvinde, som pludseligt mister sin bedste ven og kæmper med sorgen. Hun overtager vennens grand danois, som også sørger over sin ejers bortgang. Beskrivelsen af en hund og et menneske, der finder hinanden i sorgen, vækker min interesse. Jeg forestiller mig, at livet på stranden med lyden af vand og legende børn og en kølende dukkert af og til vil være en god modvægt til den måske noget triste stemning i bogen.

På rejse med en kat i cykeltasken

Jeg tager også verden med i min kjolelomme, Nalas verden. Den rodløse Dean cykler verden rundt og på en øde bjergvej mellem Montenegro og Bosnien støder han på en hjemløs killing. Han tager killingen med i sin cykeltaske. Bogen skildrer Deans og Nalas venskab og deres forunderlige rejse gennem Europa og Asien. Dean og Nala er blevet et Instagram-fænomen. Jeg er ikke på Instagram og kender ikke deres univers, men jeg kan ikke stå for en fortælling om en mand og hans killing.  Nogen har sat en sten ved et udkigspunkt højt over vandet. Herfra vil jeg tage med på eventyr til fremmede himmelstrøg med en kande medbragt kaffe.

Fortielser i familien

Jeg ser frem til at læse De unævnelige af Trisse Gejl. Det er en roman om store og små fortielser nedarvet i to generationer. Om det vi ikke taler om og om det der sætter varige, men usynlige mærker. Jeg tyvstartede faktisk forleden og læste starten af bogen på terrassen i det sommerhus, som min morfar og mormor byggede i tidernes morgen, heldigvis ingen fortielser gennem generationer her … så vidt jeg da ved. Jeg har tidligere læst Ulvekvinten, en stærk, medrivende og hård læseoplevelse, og jeg forventer, at denne bliver ligesådan.

 

Empatitest på Island

Der er desværre ikke tale om usynlige mærker i bogen Mærket af Fríða Ísberg, så jeg bliver i min læselomme på terrassen med den beroligende duft af lavendel i næseborene. I en nær fremtid på Island har staten indført en empatitest, der afgør om man bliver mærket eller ej, og dermed også viser om man udviser den rette adfærd. En folkeafstemning er på vej, hvor folket skal stemme om, hvorvidt testen skal gøres obligatorisk. Vi følger fire personer i tiden op til afstemningen.

Uhygge i Los Angeles

Mon ikke der kommer en regnvejrsdag eller to? Det håber jeg, for når jeg læser noget rigtig uhyggeligt, fungerer min sofa som en blød lomme, hvor jeg kan sidde med mit hæklede tæppe over mig og føle mig tryg. Bret Easton Ellis er aktuel med Skår, en ubehagelig coming of age-roman om den 17-årige Bret, der i 1981 lever et sorgløst og privilegeret liv med sine venner i Los Angeles. Fundet af en myrdet teenagepige sætter gang i en lavine af råddenskab og vold. Jeg husker stadig, da jeg som ung sank ned i sofaen og læste American Psycho og var både betaget og chokeret. Det er nemlig en af de læseoplevelser, der har sat sig i kroppen.

Lyrik & læsesteder

Lyrikken får mig til at se op og ud og betragte verden omkring mig. Jeg vil sidde på min morfar og mormors gamle bænk ved stengærdet på min bakketop og læse Peter Laugesens digtsamling Det ligger på mit hjerte, lytte til fuglenes kvidren og se havet glitre i solen.

 

Jeg er ikke ene om at være begejstret for læsesteder. Martin Glaz Serup har skrevet bogen Læsesteder, hvor han undersøger forholdet mellem litteraturens stemme og stedets betydning. Alle der har haft en særlig læseoplevelse kan huske, hvor de har haft den. Teksten findes aldrig alene, der er også stedet, hvor man læste den, og hvem man var, da man gjorde det. Læsningen sætter sig i kroppen og forbinder den med stedet i erindringen; Læsestedet.

Desuden vil jeg gerne læse følgende bøger, hvis der er tid:

Flugt af Carl Frode Tiller

Danmark set fra en togkupé af Martin Zerlang

Normal opførsel af Marie Hougaard

Eden af Auður Ava Ólafsdóttir

Lysende mørke af Carsten Müller Nielsen