Karolines sommerlæsning: En rejse ind i litteraturen

Sommer handler for mig om at rejse, men ikke nødvendigvis med flyver eller tog og til fjerne egne. Det kan lige så vel være med litteraturen.

For mig kan en rejse ind i en anden livsfortælling, give samme følelse af at komme langt væk fra den hverdag jeg kender.

Mansfield Park af Jane Austen

Denne rejse går først til slutningen af det 18. århundrede med Jane Austens Mansfield Park, hvor bogen med en god portion underspillet humor afspejler familieforhold og kærlighed i denne svundne tid. Det bliver derfor en rejse tilbage i tiden, hvor man møder den godhjertede men forsagte Fanny der vokser op hos en rig onkel og hans familie. Her følger man hendes opvækst og de dramaer der følger med dette. Her ses nogle helt andre andre sociale normer, hvor det med nutidens perspektiv er svært ikke at få et godt grin.

Shuggie Bain af Douglas Stuart

Herefter er planen at tage en rejse til en komplet anden tid og skæbne, men som stadig foregår i Storbritannien. Her har jeg udset mig Shuggie Bain af Douglas Stuart som er en barsk bog der foregår i 1980'ernes Glasgow, og handler om en følsom drengs hårde opvækst med en alkoholiseret mor. Bogen handler om seksualitet og om at vokse op i et samfund der er uforstående over for afvigelser fra normen. Og for at samle op, kan ordene på bagsiden træde til, da bogen handler om ”kærlighed i lys og skygge”.

Væggen af Marlen Haushofer

Rejsen skal yderligere gå til alpelandskabet i Østrig. Der kan man som læser med fordel isolere sig selv hjemme eller i sommerhus, med Væggen af Marlen Haushofer som anbefalet selvskab. Bogen udspiller sig i et alpeområde, hvor en kvinde bliver indespærret bag en usynlig væg. Der følger man kvindens overvejelser i nu at skulle overleve alene, kun i selvskab med en hund og andre dyr som tætteste relation. Her gennemgår hovedpersonen mange overvejelser om tilværelsen før og efter væggen og hvordan det påvirker et menneske at leve isoleret. Her kommer der beretninger om smuk og vild natur, som bliver af en helt særlig betydning for bogens hovedperson.

Vand til blomster af Valérie Perrin

Turen skal også lige gå til det franske med boget Vand til blomster af Valérie Perrin. Bogen omhandler både kærlighed og er desuden en slægtsroman. Det er en bog hvor man igennem hovedpersonens arbejde får kendskab med mange forskellige skæbner med store fortællinger om både livet og døden.

Troja af Stephen Fry

Planer kan man have mange af, men man når ikke nødvendigvis dem alle. Hvis tiden er til det skal jeg rejse til Troja med Stephen Fry. Denne bog er den tredje i en serie af bøger om græsk mytologi. Der er i disse bøger der ses de største dramaer og intriger, med rejser så spektakulære at ens sommerferieplaner næsten kan fremstå banale til sammenligning. Hvis jeg når denne skal der sættes en dag af til at komme på Thorvalds Museum i København for at se Bertel Thorvaldsens græske gudestatuer i det flotteste marmor og se dem i lyset af den ny-læste Stephen Fry roman.