Jakobs sommerlæsning: Sommergæst i litteraturens verden

Dette års sommerlæsning skal være som at møde gamle venner. Måske har tiden givet ellers velkendte historier ny betydning…?

Selvfølgelig vil der også være tid og plads til nye litterære bekendtskaber. Her er en snip af min lange liste, som måske også kan inspirere dig til enten at støve ældre bøger af eller lade dig overraske af spritnye læseoplevelser.

Det wiedske menneskesyn

Denne sommer vil jeg genbesøge den lille søvnige købstad, Gammelkøbing, som er at finde i Gustav Wieds roman, ”Livsens ondskab”. Under fortællingens komiske overflade, finder man komplekse karakterer som fx tolderen Knagsted: en hensynsløs og dragende sociopat, der kun lade sig diktere efter hans luner. Det bliver en spændende genlæsning om hvorvidt Gustav Wieds psykologiske skildring af mennesketyper stadig holder – og det tror jeg, at de gør på godt og ondt … Til mødet med Knagsted & Co vil jeg medbringe chips af tørret torskeskind og en sval, kulsort porter rig på smag af hampereb og tjære.

Uthaugs ”11%” og ”Nøjsomheden” af Stine Askov

Mellem en stadig snurrende espressokande og en tallerken scones med et tykt lag lemoncurd ligger to bøger og venter. Den ene er Maren Uthaugs science-fiction roman ”11%”! Jeg ikke ved så meget om handlingen, men har til gengæld hørt meget godt om den, så jeg satser min lid til anbefalingerne og glæder mig til at blive grebet af historien. Den anden bog er Stine Askovs roman, ”Nøjsomheden”. Hendes forrige roman, ”Katalog over katastrofer”, om en ung piges opvækst sammen med en paranoid far i 1980’ernes Nordsjælland, fejede benene væk under mig, så jeg glæder mig til at gå i kast med den anmelderroste ”Nøjsomheden”.

Sommererindringer fra Canada

Guy Delisle er en fransksproget, canadisk tegner og forfatter. ”Factory summer” er en fabelagtig erindrings-tegneserie om hans sommerjob på en papirfabrik i Quebec, Canada. Mødet med enorme, larmende maskiner og særprægede kollegaer er en kaotisk oplevelse for den unge og uerfarne mand. Fascinationen af fabrikken og de mennesker, der arbejder der, bliver et sommerjob, han aldrig vil glemme. Når du har læst ”Factory summers” kan du fortsætte med hans lidt mere alvorlige grafiske roman ”Hostage”. Obs: tegneserien er på engelsk, men på et niveau, hvor alle kan være med.

Gensyn med Hermann og Franz

Fra solsengen vil jeg vralte videre over i hængekøjen med en lille cocktail af følgende: Hermann Hesses ”Steppeulven”, Franz Kafkas ”Fortællinger” og et glas iskold ”Sambuca Sour” (5 cl sambuca, 3 cl citronsaft, 1 tsk brun farin, danskvand). Bøgerne læste jeg i min ungdom. Af ”Steppeulven” kan jeg knapt huske andet end titlen. Kafkas fortællinger derimod står til gengæld mejslet ind i erindringens ellers snart så forvitrede bautasten, klar til genlæsning. Nu er det spændende, om Hesse nådigst kan få et hjørne i hukommelsen efter sommersjussen.

Damer der var for meget

Endelig har jeg rig mulighed for at læse den omtalte og roste ”Damer der var for meget” af Sara Alfort. En portrætbog af kvinder, som i den grad brød med de fasttømrede kønsroller i det 19. og 20. årh. Det får mig til at tænke på – og anbefale - Dan H. Andersens biografi ”Marie Grubbe”: kvinden, der blev gift med en kongesøn, men drevet af sit hjerte – og drifter – forelskede sig i mænd langt under hendes stand. Marie Grubbes stålfaste vilje og egentlige oprør mod tidens normer og hierarki gav hende (allerede i hendes levetid) næsten en mytisk aura. Den dag i dag, er de valg, hun traf i sit liv, både tankevækkende og kontroversielle. En flaske Veuve Clicqout vil være på sin plads her, men jeg nøjes dog med mors hjemmelavede hyldedrik.

Musikalsk litteratur til en regnvejrsdag

Der er altid god chance for silende regn, når jeg holder ferie. Til regnens forløsende silen, vil jeg lytte til ”The Blue Notebooks” som er musik af Max Richter. Som optakt til flere numre læser skuespilleren Tilda Swinton op af Franz Kafkas tekster. Det er smuk og magisk musik, som du ikke må snyde dig selv for.

Trøstelæsning

Hvis hverken du eller jeg når at læse alt det, vi har planlagt til sommer, vil jeg som trøst her citere et par strofer fra Dan Turrèlls hyldestdigt til bøger og litteraturen, ”I like books” (1982):

”Bøger er flinke/de lader sig lægge væk for flere år for en uge/eller for et par minutter/og de venter bare roligt/en bog opgiver aldrig håbet/den véd den en dag vil finde sin rette læser, dét véd den”.

God sommer!