Rosé og Rørende Romaner i Stemningen

Se anbefalingerne fra Bogbaren

Af Anonym (ikke efterprøvet)
26.09.22
Vi åbnede Bogbaren med Rosé og Rørende Romaner! Se vores anmeldelser af to udvalgte værker sammen med aftenens mange andre gode anbefalinger til rørende læseoplevelser.

Camilla anbefaler: Alt det jeg aldrig fortalte dig af Celeste Ng

Lydia er død. Men det ved de ikke endnu. Det er bogens første to sætninger. Det får straks tankerne hen på en krimi, og Alt det jeg aldrig fortalte dig er helt klart en spændende pageturner. Man hungrer efter at finde ud af, hvad der skete med stakkels Lydia på 16 år, der bliver fundet død i nabolagets sø. Druknet. Var det mord eller selvmord? Bare en ulykke? Spændingselementet giver motor til bogen, men det er i lige så høj grad Lydia og hendes familie, der fascinerer. Det er nemlig en familie fuld af hemmeligheder, spændinger og undertrykte følelser. En pageturner med følsomme sider.

Præsentation af forfatteren

Celeste Ng er en amerikansk forfatter født i 1980. Hun er datter af et ægtepar fra Hongkong, som flyttede til USA i slutningen af 60’erne, og voksede op i Pennsylvania. Da hun var 10 år, flyttede familien til Shaker Heights, Ohio. Celeste Ng har læst engelsk på Harvard University og romandebuterede i 2014 med Alt det jeg aldrig fortalte dig. Bogen blev en New York Times bestseller, udpeget til at være blandt årets bedste bøger af flere medier og vandt en række priser. 

Hendes anden roman er Små påsatte brande - en bestseller, der blandt andet vandt Goodreads’ afstemning for årets bedste roman i 2017. Bogen blev også til en miniserie på streaming-tjenesten Hulu i 2020.

Handling og karakterer

Bogens omdrejningspunkt er familien Lee, som bor i Ohio i USA. Nutiden i bogen er 1977, men der krydsklippes hele tiden mellem de forskellige familiemedlemmer – både i nutid og i flash backs.

Familien består af litteraturprofessoren James, den hjemmegående husmor Marilyn og deres tre børn. Storebor Nathan, som er på vej på college, det mellemste yndlingsbarn Lydia på 16 og efternøleren Hannah, som lever en noget overset tilværelse.

Da Lydia findes død i den nærliggende sø, begynder alle familiens hemmeligheder og problemer at komme op til overfladen. Familien sørger alle på hver deres måde - og alene. I stedet for at finde støtte hos hinanden i sorgen, splitter den dem ad. Dog kommer denne splittelse også af at alle i familien i forvejen har båret rundt på egne undertrykte følelser og hemmeligheder i årevis.

Tematikker og budskaber

En meget central tematik handler om ikke at passe ind i en ramme. Ikke at leve op til andres forventninger. James har et kinesisk ophav og har hele livet kæmpet for at blive accepteret og passe ind i normen. Simpelthen være helt normal. Han gifter sig med den hvide Marilyn, der tværtimod ikke ønsker at være ”normal” efter tidens standarder for kvinder. Hun vil bryde ud af de kønsstereotypiske rammer og gøre noget ekstraordinært. Hun vil være læge.

Præget af hver deres historie ender de begge med at udvælge datteren Lydia som dén, der må udleve deres knuste drømme. James ønsker, at Lydia skal være populær og have mange venner, så hun ikke skal føle hans ensomhed.  Marilyn ønsker, at Lydia skal blive læge. Dermed ender de med selv at sætte nogle meget snævre rammer op for deres datter, som langsomt kvæler hende. Allerede før hun drukner i søen er hun ved at drukne i hendes forældres forventninger til hende.

Hvorfor blev jeg rørt af romanen? Hvad blev hængende?

Jeg kan ikke afsløre det præcise øjeblik, hvor jeg fik våde øjne, da det er for tæt forbundet til romanens plot. Men der var særligt en passage, som var meget forløsende, smuk og sørgelig på samme tid.

Og det var egentlig også hele romanen, jeg blev grebet af. Stemningen er klart til den trykkede side hele vejen igennem, og der er ikke meget feel good. Men man hungrer simpelthen efter at forstå den her familie. Forstå, hvad der driver dem hver især. Finde ud af, hvad det er for nogle hemmeligheder og sorger, de bærer på – og som gør hele familien enormt fragmenteret. 

Der er mange grunde til at holde noget for sig selv, og det udfolder bogen på meget fin vis. Men det er et tydeligt budskab, at det som regel nok er bedre at åbne sig over for andre - også selvom det er sårbart. 

Julie anbefaler: Nøjsomheden af Stine Askov

Intro

Monas skridt er næsten lydløse på gangens linoleum. Et af neonrørene blinker over hende og rammen med Piet Heins broderede ordsprog: Husk at elske mens du tør det. Husk at leve mens du gør det. Det er de første linjer i Nøjsomheden, hvor vi følger Mona og hendes spraglede familie gennem en varm sommer, hvor Mona nu for alvor skal stå på egne ben, kærligheden banker på, og døden står for døren.

Præsentation af forfatteren

Stine Askov er født i 1976 og opvokset i Helsingør. Hun er uddannet pædagog og arbejdede som sådan, indtil hun blev forfatter. Stine Askov debuterede i 2012 med romanen Bid, som er en satirisk tragisk komedie. Den mest kendte af Stine Askovs romaner er hendes forrige Katalog over katastrofer. Bogen blev nomineret til Romanprisen i 2021. Et gennemgående tema i hendes romaner er, hvordan børn bliver påvirket af deres familie og deres opvækst. Nøjsomheden er Stine Askovs femte roman.

Handling og karakterer

Moster Tut er kommet på hospice med lungecancer. Tømrere skal skifte vinduer i Nøjsomheden, men de kan ikke komme ind i Monas mor, Mømmers lejlighed. Fætter Frederik vil ikke besøge sin mor på hospice, og midt i det hele kommer Nikolaj ned i Lindas boghandel, hvor Mona arbejder, og de falder hovedkulds for hinanden. Mona skal nu navigere mellem kærligheden til Nikolaj og de problemer, der opstår i hendes familie, hvilket ikke er nemt.

Romanens tematikker

Nøjsomheden tager fat i mange forskellige temaer. Det overordnede tema er kærlighed, ikke kun kærlighed til dem, vi holder af, men også kærligheden til litteraturen.

Romanen handler også om kultursammenstød. Mona er født og opvokset i ghettoen, Nøjsomheden, og Nikolaj er fra den rigtige side af Strandvejen, hvor han er vokset op i en villa med havudsigt. Det bringer opvæksten i spil, og hvilken betydning den har for hvilket menneske man bliver, men også hvordan vi kan bryde med vores sociale arv.

Hvorfor blev jeg rørt af romanen? Hvad blev hængende?

Mens jeg læste Nøjsomheden fnes jeg, som da jeg var teenager. Det var så nervepirrende, at jeg måtte lægge bogen fra mig, og jeg græd mig igennem en masse sider af bogen. Da jeg havde læst den sidste side og lukket bogen, kom savnet og tristheden over, at historien var slut, og at jeg ikke længere skulle følge med i Monas liv. Selv her lang tid efter sidder bogen, dens historie og karakterne stadigvæk i mig både som et savn og som en glæde.

Vores anbefalinger:

Gæsternes anbefalinger

Nye og kommende udgivelser, som vi spår til at blive rørende læseopleveser: 

Anne Lise Marstrand-Jørgensen - Sange om stilhed og hjem

En pige fra Østpreussen flygter fra russerne i 1945 og ender i en dansk flygtningelejr. Det er en hård skæbne for et barn, og danskerne er ikke venligt indstillede over for tyske flygtninge. For læsere af stærke romaner om den afmagt og sorg, krig fører med sig, og om menneskets ukuelige håb og tro på noget bedre

Rachel Röst – Pyntesmil

Gry har en hemmelighed, der har påvirket hele hendes liv. Barndomshjemmet var præget af massiv vold, og selvom Gry nu er voksen er det stadig et tabu. Tilbuddet om at deltage i en dokumentarfilm åbner imidlertid en mulighed for at bearbejde de traumatiske oplevelser. For læsere af barske kvindeskildringer. Kan også bruges til læsekredse

Alex Schulman – Brænd alle mine breve

Alex Schulman dykker ned i sin familiehistorie for at finde årsagerne til sit eget mørke og sin vrede og fortæller om sine bedsteforældres dramatiske samliv. For læsere af kærlighedshistorier og slægtsromaner

Douglas Stuart - Unge Mungo

Teenageren Mungo vokser op i et meget barskt miljø i Glasgow. Han forelsker sig i en dreng, og det er det eneste lyspunkt i hans liv, men kærlighed mellem to mænd er slet ikke en mulighed i det miljø. For voksne læsere af stærke og skæbnesvangre dramaer

Linn Ullmann – Pige 1983

En 16-årig pige rejser til Paris. Da hun farer vild i byen, søger hun hjælp hos den 30 år ældre "A", og de indleder et seksuelt forhold. Erindringsroman for forfatterens faste læsere samt interesserede i emner som overgreb og metoo

Joakim Kruse - Et sted at være mor fra

Joakims mor har fået en terminal kræftdiagnose. I korte sætninger beskriver han sygdommens udvikling og hans oplevelse af at miste en forældre. Ærlig og smertefuld fortælling om et barskt sygdomsforløb til læsere af eksperimenterende og poetisk litteratur.

Victor Boy Lindholm - En del af hjertet går ud af kroppen

En ung mand skal være far og reflekterer over de mænd, der har været med til at forme ham, især barndomsvennen Mark. Læsere af ny litteratur - og ikke mindst vordende fædre - får her en rørende undersøgelse af maskulinitet og identitet

Leila Slimani - De andres land – Krig, krig, krig

Da franske Mathilde og marokkanske Amine forelsker sig i hinanden under 2. verdenskrig, bliver det starten på en slægtsfortælling med rod i Marokko. Dette er 1. del af Leïla Slimanis fortælling om sin egen familie. For læsere af slægtshistoriske romaner

Zoulfa Katouh - Så længe citrontræerne gror

Før krigen brød ud i Syrien brød, levede Salama et helt almindeligt ungdomsliv i Homs. Nu er alt forandret. Salama arbejder som frivillig på et hospital, hvor hun hjælper de mange sårede, der dagligt strømmer ind. Hun har mistet det meste af sin familie. Det eneste hun har tilbage er sin bedste veninde og svigerinde, Layla, der er højgravid, og Salama er i hemmelighed i gang med at planlægge deres flugt, men så møder hun Kenan, der vil blive i landet, og Salama må vælge mellem kærligheden eller udsigten til tryghed i et nyt land. (For læsere, der elskede Drageløberen)