Genial roman inviterer til underholdning og fordybelse

Purity af Jonathan Franzen rummer alt det gode ved litteraturen. Henover 615 sider spindes fem menneskeskæbner sammen i ufortyndet læseglæde.

Amerikanske Jonathan Franzen er en af tidens dygtigste forfattere. Hans bøger er tykke, morsomme, kloge, overraskende og forbandet velskrevne. Det uforlignelige mesterværk Korrektioner, begejstrede mig så meget, at jeg efter endt læsning købte bogen på engelsk og begyndte forfra. Så med tårnhøje forventninger lukkede jeg døren bag mig, slukkede telefonen og gav mig i kast med Franzens seneste bog: Purity.

Og wauw, sikke en læseoplevelse. Vi følger fra starten den unge kvinde Pip (Pip er kælenavnet, hun hedder faktisk Purity), som har stor studiegæld, en skør, ensom mor og dystre fremtidsudsigter. En dag kommer hun i kontakt med en repræsentant for en internationel whistleblower-organisation, og så ruller bolden. Derfra filtres historien ind i livsbanerne hos redaktøren for et uafhængigt amerikansk nyhedsmedie, hans kæreste, der på ulykkeligvis er bundet i et forhold med en lam forfatter, den kultagtige leder af whistleblower-organisationen og endelig Pips mor - en mystisk og kraftfuld skikkelse, der svæver over hele bogen. 

Som læser lærer man alle fem karakterer intimt at kende, plottet er hastigt fremadskridende, realistisk og vekslende mellem lette, humoristiske episoder og mørke, knugende skæbnevalg. Det er en pragtfuld bog, som insisterer på at bruge tid og plads på at udfolde sit plot. Til gengæld er tilbagbetalingen et suverænt møde mellem fantasi og galskab i lange, søvnløse nætter.

Franzen har i alt skrevet fem romaner, hvoraf fire er oversat til dansk. Han har også skrevet fem essaysamlinger, hvoraf tre er oversat til dansk, hvor livets svære og absurde vilkår sættes på spidsen.    

Forfatter Jonathan Franzen. Fotograf Shelby Graham.
Forfatter Jonathan Franzen. Fotograf Shelby Graham.