Friskt fra indkøbskurven: Efterårets nye film på hylderne

Efteråret byder på lidt af hvert til jer filmelskere. I voksensamlingen kan du bl.a. glæde dig til rørende kærlighedsfortællinger, historiske dramer og prisvindende film. Her kan du se hvad bibliotekernes lektører siger om et udvalg af de nyeste film.

Skolen ved verdens ende

En pragtfuld film. Bjerglandskabet indrammer fortællingen om en ung mands søgen efter et formål med livet på en formfuldendt poetisk, dramatisk og universel måde, og filmen er relevant for publikum i alle aldre og med alle slags livsudfordringer.

Drive my car

En vidunderlig film, som trods et stille tempo og en spilletid på næsten tre timer hele tiden overrasker og tryllebinder sit publikum. Handlingen er umiddelbart meget simpel og lineær, men der udvikles undervejs en række parallelle fortællinger, som på vidt forskellige måder spejler og udvider filmens grundlæggende tema om sorg. baseret på en novelle af den japanske mesterforfatter Haruki Murakami og vandt en Oscar for bedste internationale film.

Lamb

I Islands smukke og barske natur lever et par i et tosomt arbejdsfællesskab med fåreflok og landbrug. De er barnløse og bærer på en sorg. Helt speciel og meget anderledes film, som er rigtig svær at genrebestemme. Filmen foregår meget langsomt og dvælende med få ord og med stor fokus på dyr og natur.

Lev, elsk, Paris

Den unge forskerspire Camille søger logi i Paris, og da han får et værelse hos Emilie, en rodløs akademiker som driver formålsløst igennem tilværelsen, begynder en romance at tage form. En sanselig, morsom og begavet romantisk film om at finde vej i livet i den sene ungdom.

Esthers orkester

En charmerende og morsom film, som formår at løfte svære emner som dødsfald og sorg, så hele familien kan være med. Filmen er skæv på sin egen skønne måde og præsenterer figurer, som både børn og voksne kan spejle sig i. 

De forbandede år 2

Den tyske besættelse af Danmark har splittet overklassefamilien Skov. Mens Karl forsøger at redde familiens fabrik, bevæger børnene sig i hver sin skæbnesvangre retning.

Helligdag

England, 1924. Tjenestepigen Jane har igennem syv år haft et hemmeligt forhold til rigmandssønnen Paul. Nu skal Paul giftes med en kvinde fra overklassen. En meget velspillet og visuelt overdådigt overført filmatisering af romanen af samme navn. Tidsbilledet er fremragende realiseret og de store følelser, og det store afsavn, formidles fornemt.

The Northman

Stjernespækket vikingeepos. Smuk og voldsom film med stærke skuespillere og flotte effekter. Særligt det mytiske lag, der spiller ind i det realistiske, er lavet rigtig smukt. 

A hero

Et subtilt og komplekst iransk drama med velturnerede plotdrejninger. Skuespillet er i mesterklasse og på trods af en spillelængde på to timer foregår det hele i et fint tempo. Filmen vandt Grand Prix i Cannes 2021, og var Irans Oscar-kandidat 2022

Everything everywhere all at once

Et vildt sansebombardement og en opvisning i berusende kreativitet. Under alt det vanvittige, gemmer der sig dog også en dybt rørende film, der berører eksistentialistiske spørgsmål, såsom fortrydelse og meningen med livet, samt en sårbar familiehistorie.

Ambulance

Spektakulær, underholdene og meget effektiv actionfilm fra Michael Bays hånd. Der er fuld tryk på vilde kamerature, biljagter, eksplosioner, skuddueller og lækre billeder hvor solen reflekteres i næsten alt.

Natural light

Barsk langsom film, der kræver noget af publikum. En meget tankevækkende og kontemplativ film om hvordan krig langsomt nedbryder menneskelighed. Krigen foregår for det meste i skovens dybe ro og beskriver, via nogle helt fantastiske billeder, hvor udmattende krig kan være - fysisk og ikke mindst mentalt.

Nysgerrig på nyt?

Under Inspiration på bibliotektes hjemmeside, kan du gå på opdagelse i alle bibliotekets nyindkøbte materialer fra de seneste uger, både bøger, film og spil.

Filmindkøber og børnebibliotekar Tanja Kate Jensen
Bibliotekets filmindkøber Tanja, har udvalgt nogle favoritter fra de seneste ugers indkøb.
21.09.22