
Fred, retfærdighed og stærke institutioner er Månedens Verdensmål
Der er desværre mange konflikter i verden, som gør verdensmål 16 til et evigt aktuelt fokusområde. Men for mange danskere har krigen i Ukraine sandsynligvis gjort tanker om fred og retfærdighed – og ikke mindst tanker om konflikt og uretfærdighed – endnu mere presserende.
Og kaster man et blik tilbage i historien er maj i det hele taget en måned, hvor begreber som fred og retfærdighed bestemt har været på dagsordenen.
Arbejdernes Internationale Kampdag
Den 1. maj er det Arbejdernes Internationale Kampdag. En beslutning, der blev truffet i 1889 i Paris. Det var hundredeåret for den franske revolution, og i den forbindelse blev der holdt to arbejderkongresser – og altså vedtaget en fremtidig årlig kampdag for arbejdernes rettigheder. Man diskuterede blandt andet indførelsen af en arbejdsdag på otte timer og begrænsninger på børnearbejde og nattearbejde.
Befrielsen af Danmark
Den 4. maj 1945 kunne man over engelsk radio høre nyheden om, at de tyske tropper havde overgivet sig i Holland, Nordvesttyskland og Danmark. Det markerede enden på krig og besættelse i det danske land – dog med undtagelse af Bornholm, som blev udsat for sovjetiske bombardementer i befrielsesdagene.
Fred, retfærdighed og stærke institutioner
Et delmål af verdensmål 16 handler om at sikre offentlig adgang til information, hvilket må siges at hænge stærkt sammen med bibliotekets formål om at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet i samfundet. Alle danske kommuner er i henhold til Biblioteksloven forpligtet til at drive et folkebibliotek, og det er med til at sikre stærke institutioner, der gør information tilgængelig for alle.
Hvis du gerne vil blive klogere på fred, retfærdighed og stærke institutioner, kan du begynde med et kig på vores anbefalinger herunder eller kigge forbi udstillingen på Hillerød Bibliotek.