For den nysgerrige læser er de små forlag en åbenbaring

Anders anbefaler oversete perler fra små danske forlag.

De seneste år har set en opblomstring af små forlag i Danmark. De uafhængige forlag er drevet af litterære entusiaster med en con amore-tilgang. De opstøver og udgiver oversete danske perler, nye spændende romaner eller andre udforskende formater og meget mere, som fortjener at se dagens lys. Samtidig bliver udgivelserne ofte præsenteret i et grafisk layout, der adskiller dem fra mængden, og som er en fryd for de bibliofile.

Et tilbagevendende fokus for en lang række af forlagene er oversættelser af oversete udenlandske romaner, som de fleste nok ikke kender til. Det er ofte eksperimenterende eller toneangivende litteratur, der resonerer med læseren i dag, og vidner om, at god og vedkommende litteratur ikke nødvendigvis er blevet kanoniseret.

Jeg har samlet et lille udvalg af hovedsageligt udenlandske romaner fra det 20. årh., som nu er udgivet på dansk.

Jeg vil fremhæve Forlaget Kosmos’ udgivelser af Stanislaw Lems og Jevgenji Zamjatins science fiction romaner. I modsætning til hvad mange måske forbinder med Soviet Unionen, så var science fiction utrolig populært. Science fiction var et afgørende værktøj til at forestille sig det nye samfund, men litteraturen rummede ofte også en indirekte kritik af styrets omklamrende fangearme.

I en helt anden boldgade kan danske Emmy Carells Kan mænd undværes? anbefales. Romanen blev første gang udgivet i 1921, og er nu kommet på forlaget Escho. I romanen bliver den danske Esther forelsket i den svenske filmskuespillerinde Fru Maja, mens hendes mand kæmper under Første Verdenskrig.

Kan mænd undværes? er en lesbisk elskovsroman, der i høj grad er pionerlitteratur, og som ovenikøbet blev forbudt i Vestre Landsret i 1922.

God læselyst!