Isabella med læsehunden Freja, Gertrud Borg og sit læsediplom

Isabella har fundet lyst til at læse med hjælp fra læsehunden Freja

6-årige Isabella blev ofte ked af det og sur, når hun skulle øve sig på at læse derhjemme. Læsningen blev en daglig kamp både for Isabella og hendes mor Maria Krabbenhøft, men heldigvis hørte de om Læsehunde, og i dag har Isabella fundet lysten til at læse.

Hillerød Bibliotek har været det faste mødested for Isabella, læsehunden Freja og hundefører Gertrud Borg, når de en gang om ugen i 6 uger har mødtes for at læse sammen. Hver uge har Isabella læst højt i rolige omgivelser, mens læsehunden Freja tålmodigt har lyttet ved hendes side.

Læsning har for Isabella nemlig ikke altid været fredeligt og hyggeligt – snarere tværtimod. Mor Maria fortæller:

- Før gad Isabella slet ikke læse. Hun blev altid sur og ked af det, når vi skulle i gang. Det oplever jeg slet ikke mere. Forløbet med læsehunden Freja har givet Isabella meget motivation til at læse. Hun vil rigtig gerne lige læse én side mere, selvom hun er træt. For Isabella er der nu en lyst forbundet med at læse.

Isabella, der sidder og nusser med Freja i sofaen på biblioteket, tilføjer:

- Det er sjovere at læse nu. Man bliver bedre af at læse ved at læse sammen med Freja.

Læselysten er vigtig

Gertrud er enig i, at det ser ud til, at Isabella nu har fundet en lyst ved at læse. Og det er netop læselysten, der er så vigtig, når man skal komme godt i gang med at lære at læse. Gertrud fortæller:

- Det vigtigste er at finde læseglæden frem og give børnene lysten til at øve sig. Det handler ikke om at læse rigtigt eller forkert – det handler bare om at prøve at læse.

Maria tilføjer:

- Lige præcis. Det var nemlig lysten, Isabella manglede før – lysten til at åbne en bog.

Biblioteket er fast mødested

Hver uge har Isabella mødtes med læsehunden Freja og Gertrud på biblioteket. Deres møde har varet cirka en times tid, hvor der både er tid til læsning og en hyggestund med Freja, der elsker godbidder.

-Det er dejligt at få lov at mødes på biblioteket. Her træner vi læsningen og sammenhæng mellem ordene. Isabella var meget genert i starten, men hun har gjort store fremskridt, og det er dejligt at se hende læse højt for Freja, fortæller Gertrud.

Isabella nikker og giver Gertrud ret.

- Hvis man er lidt stille, er det godt at prøve at komme til et læseforløb uden mor og far. Det er meget nede på jorden her med Freja og mig, siger Gertrud.

Læser også højt for kattene derhjemme

Med den nyfundne læselyst har Isabella ikke længere problemer med at åbne bøgerne derhjemme – det bliver nu gjort helt uden tårer og med smil på læben i stedet. Isabella oplever nemlig selv, at hun bliver bedre til bogstaver og ord.

Fordi Isabella har fået så gode erfaringer med at læse højt for læsehunden Freja på biblioteket, læser hun nu på eget initiativ højt derhjemme for familiens to katte, Miver og Melvin. Ligesom læsehunden Freja lytter kattene tålmodigt på Isabella, og de går hverken op i, hvor hurtigt Isabella læser, og om hun får læst alle ord rigtigt.

Isabella får læsediplom

Isabella har gennemført læseforløbet med læsehunden Freja, og får derfor overrakt et flot læsediplom af Gertrud, som hun er meget stolt af.

I den forbindelse fortæller Isabella, at hun kommer til at savne Freja, nu hvor de ikke længere skal læse sammen hver uge. Heldigvis har Gertrud hæklet et fint bogmærke til Isabella, som hun kan bruge fremover. Mor Maria indskyder:

- Så kan vi tænke på læsehunden Freja og Gertrud, når vi læser derhjemme og bruger bogmærket.

Læsehunden Freja har siden 2018 hjulpet 25-30 børn mellem 6 og 14 år med at finde læselysten frem. Og nu hvor læsehunden Freja har hjulpet Isabella med at finde læselysten, kan andre børn få hjælp.

Mød Læsehunden Freja lørdag d. 7. oktober

I anledning af Den Internationale Ordblindeuge inviterer Hillerød Børnebibliotek til højtlæsning lørdag d. 7. oktober klokken 10.00-10.30. Læsehunden Freja kommer på besøg klokken 10.30-12.30. Her vil hun hilse på og læse sammen med nysgerrige børn. I samme tidsrum vil der være mulighed for at tegne og hygge på biblioteket. Arrangementet er for alle børn i alderen 3-10 år. Det er gratis at deltage og kræver ingen tilmelding.

Læs mere om arrangementet her: 
https://hilbib.dk/arrangementer/boern/moed-laesehunden-freja 

Hvis du har lyst til at høre mere om læsehunde, er du velkommen til at kontakte børnebibliotekar Henriette Mejdahl Jeppesen på hmje@hillerod.dk