Filippa og læsehunden

Filippa fik hjælp af læsehunden

Filippa på 12 år havde i lang tid rigtig svært ved at knække læsekoden, men efter et forløb med læsehunden Mo, så går det nu noget nemmere med læsningen

For Filippa Lentz var det at læse førhen en daglig kamp, men efter et forløb på Hillerød Bibliotek, hvor hun har læst sammen med læsehunden Mo, så går det meget bedre i dag.

- Jeg græd jeg nærmest hver dag, når min mor sagde, at jeg skulle læse. Jeg var bare ikke særlig glad for at læse, og det er jeg stadig ikke, men det er blevet meget bedre, siger Filippa Lentz og tilføjer:

- Jeg fik bare mere glæde ved at læse, når det var sammen med Mo, fordi det var mere hyggeligt, og Mo siger jo ikke noget, hvis jeg laver fejl. Han laver det bare til sjov og ballade.

Var kørt i hårdknude

Læsehunden og dens fører er et læseteam som er uddannet og godkendt af Foreningen Læsehunde. Sanne Dræbye var en af de første i Danmark, der arbejdede med læsehunde. Aktiviteten med læsehunden, går ud på, at det enkelte barn mødes med hunden og dens fører på biblioteket, hvor barnet læser højt for hunden i fredelige omgivelser. Der opstår en helt særlig situation mellem barnet der læser og hunden der lytter, og det var lige nøjagtig, hvad Filippa havde brug for, fortæller hendes mor, Camilla Lentz:

- Vi var kørt i hårdknude derhjemme. Jeg fik at vide fra skolen, vi skulle læse hver dag, men det var bare en kamp. Det var ikke sjovt for nogen af os. Det var meget frustrerende. Hernede fik hun bare lov at læse, der var ikke nogen, der rettede hende, og jeg oplevede også, at Sanne kunne hjælpe mig med, hvordan jeg skulle håndtere det derhjemme.

Læsehunden Mo og hans ejer, specialpædagog Sanne Dræbye, hjalp ikke kun med at gøre læsningen til noget sjovt og hyggeligt.

- Det gav os et fokus på, at der faktisk var nogle problemstillinger i forhold til Filippas læsning, som vi skulle have undersøgt nærmere, og hun endte jo også med at blive diagnosticeret med dysleksi. Så der var jo en grund til, at hun havde det svært, siger Camilla Lentz.

Mød læsehundene på lørdag

Hvis du har lyst til at høre mere om læsehundene, eller måske endda at møde dem, så skriv til bibliotekar Lisbet Schacht Hansen på lha@hillerod.dk, hvis du har spørgsmål.

Tilbuddet med læsehunden er gratis og foregår på frivillig basis. For Sanne Dræbye kommer betalingen via de oplevelser hun får sammen med børnene og den forskel hun kan gøre med hundene Mo og Tobee.

- Hundene giver bare noget nærvær og noget tryghed. Der er ikke nogen forventninger og krav. Der er ingen, der retter eller griner, hvis der er en fejl. Hvis vi når en side, så når vi kun en side. Hvis vi når fire ord, så når vi bare kun fire ord. Så når vi det mere næste gang, fordi der er skabt en god stemning, og så skal det nok komme. Mit mål med forløbet er udelukkende, at børnene skal være mere glade for at læse. Hvis vi har opnået det, så synes jeg, hundene har gjort en stor forskel, siger Sanne Dræbye.

I Filippas tilfælde er der i hvert fald ingen tvivl om, at de har gjort en forskel, og at gensynsglæden er stor, da hun ser dem igen. Hundene får også deres egen specialdesignede pose med godbidder.

- Filippa glæder sig helt vildt, hver gang vi skal se hundene. Der er store billeder af dem og Sanne hjemme på hendes værelse ved siden af læsehundediplomerne, siger Camilla Lentz.