Læsehundene Mo og Tobee

Hunde med næse for at hjælpe børn med at læse

På Hillerød Bibliotek hjælper hundene Mo og Tobee børn fra 1.-5. klasse med læsevanskeligheder.

For nogle børn kan det at læse være en tilsyneladende uoverstigelig udfordring. Bogstaverne hopper rundt på siderne, og så driller de andre børn måske, hvis det kniber lidt med at læse op for klassen.

Det ender desværre for nogle børn med at blive så svært, at de går helt i baglås, men det er der heldigvis råd for. På Hillerød Bibliotek er to af vores mest skattede kollegaer nemlig et par dejlige shetland sheepdogs. Hundene er en del af en særlig ’taskforce’, som vi kan tilkalde, når der er et barn i Hillerød, der gerne vil have lidt hjælp til at komme i gang med læsningen igen.

Sammen med deres ejer, Sanne Dræbye, tilbyder de den ro og nærvær, der kan gøre forskellen. Sanne Dræbye har i sit arbejde som pædagog mange gange oplevet den forskel, det kan give at læse højt for en hund. Blandt andet en gang med en dreng, der havde store udtaleproblemer. Pludselig, da han sad over for Mo forsvandt de, og han talte flydende.

- Jeg havde helt gåsehud i de 20 minutter, det varede. Det, der gør forskellen, er, at hunden hverken dømmer eller retter, og så giver det børnene noget ro, at de kan nusse hunden og putte fingrene i pelsen. Hunde bliver heller ikke utålmodige, eller siger 'nu læser du forkert igen'. Det er som om, de udtrykker 'i dag læste du fantastisk’, siger Sanne Dræbye.

En af de første i Danmark

Aktiviteten med læsehunden, går ud på, at det enkelte barn mødes med hunden og dens fører på biblioteket, hvor barnet læser højt for hunden i fredelige omgivelser. Der opstår en helt særlig situation mellem barnet der læser og hunden der lytter. Læsehunden og dens fører er et læseteam som er uddannet og godkendt af Foreningen Læsehunde. Sanne Dræbye var en af de første i Danmark, der arbejdede med læsehunde. Tilbuddet er gratis og foregår på frivillig basis.

- Mange børn er jo glade for dyr. De føler sig trygge sammen med dyr, så forhåbentlig kan de få en ny start på læsningen et neutralt sted som biblioteket, siger bibliotekar Lisbet Schacht Hansen.

Hvis du tænker, det lyder interessant, så kom forbi biblioteket lørdag 21. september, hvor læsehundene er på besøg mellem klokken 10.30 og 13.00, eller skriv til bibliotekar Lisbet Schacht Hansen på lha@hillerod.dk, hvis du har spørgsmål.