Overdragelse af hæklet Hilbert.

Få mini-Hilbert med hjem som læsemakker

Børns læselyst har i de seneste år været faldende, og derfor er der igangsat nationale initiativer for at give læsningen et løft. På Hillerød Bibliotekerne har der henover sommeren været stor succes med initiativet ”Læs med din helt egen dino”. En succes biblioteket håber på at forsætte med fokus på børnebibliotekets maskot, læsedragen ”Hilbert”

Kampen og børnenes opmærksomhed er blevet hårdere de seneste år, hvor skærmene har gjort deres indtog. Bøgerne kæmper en ulige kamp mod fjernsyn, computere, tablets og smartphones, og de taber terræn. Antallet af børn, der læser flere gange om ugen, er faldende, og derfor er der igangsat en national indsats for at øge læselysten. Bibliotekerne har en helt central rolle i denne indsats. På Hillerød Bibliotekerne har vi efterhånden god erfaring med læseinitiativer for børn. Det seneste skud på stammen er, at børnene kan få børnebibliotekets maskot Hilbert med hjem som læsemakker.

- Det at læse skal være sjovt, og det er vigtigt, at børnene får en hyggelig relation til deres ”læse-makker”. Derfor har det været oplagt at tage fat i vores læsedrage Hilbert. Han dukker jo op til forskellige arrangementer, og er altid et trækplaster hos børnene. Sammen med Hilbert er det vigtigt, at hyggen er i højsædet. Der er ingen krav til, hvad eller hvor der skal læses, bare det er sjovt, og ingen sur pligt, siger Stine Lauritzen Larsen.

Skræddersyede læsekufferter

Hillerød Bibliotekerne har fået hjælp fra den lokale Røde Kors ”nørklegruppe” til at producere rejseklare miniversioner af Hilbert, som nu også har fået sin egen mailadresse: hilbert@hillerod.dk

- Det første, man skal gøre, er at skrive en mail til Hilbert, hvor man fortæller lidt om sig selv, og så pakker han en kuffert, der er skræddersyet til det enkelte barns læselyst, forklarer Stine Lauritzen Larsen.

I kufferten får børnene både de udvalgte bøger og den lille hæklede Hilbert, som skal bo hos dem i 14 dage. Håbet er også, at børnene og forældrene tager lidt billeder af de hyggelige læsestunder og deler dem på sociale medier, hvor de kan inspirere andre børn og forældre til at skrive til Hilberts mail.

Hæklede Hilbert

På Hillerød Bibliotekerne har det derudover også udmøntet sig i initiativet ”Læs med din helt egen dino”, som har været stor succes henover sommeren. Mere end 500 dinoer har været på læseeventyr med de søde børn i Hillerød.

- Det er vildt fantastisk, og vi har fået så mange gode tilbagemeldinger, og vi håber jo, at vi kan bygge videre på, at så mange børn og forældre har haft en god oplevelse med biblioteket og bøgernes verden, så de kommer tilbage igen og igen. Det er fedt, når vi bliver husket som andet end et hus med reoler og støvede bøger. Jeg bliver super glad for sådan en oplevelse og tænker straks i, hvordan vi kan holde fast i den succes, siger børnebibliotekar Stine Lauritzen Larsen, der har været en af bærende kræfter bag initiativet.

Brødrene Andreas og Lukas med deres diplomer.

Det skal være sjovt at læse

Sammen med den lille dino-figur, som børnene skulle hente på biblioteket og navngive, så fik de et konkurrenceark, med forskellige opgaver, de skulle løse, så som ”læs eller lyt i en hule” eller ”læs eller lyt, mens du spiser en is”. Fokus var, at det ikke skulle føles som lektier.

- Vi har delt 528 dinoer ud. Omkring 70 børn er vendt tilbage med udfyldte opgaveark, og har fået diplomer. Det synes vi, er en stor succes, også sammenlignet med tidligere sommerlæsetiltag om sommer, så det vil vi gerne bygge videre på, siger Stine Lauritzen Larsen.

Læseinitiativerne med henholdsvis dinoerne og Hilbert er begge i tråd med Hillerød Bibliotekernes strategi for 2019-2023, hvor det også fremgår, at ”Hillerøds børn skal være ivrige læsere og vilde med biblioteket”

Fakta om børns læsevaner

Siden 2010 er antallet af børn, der læser mindst flere gange om ugen, faldet fra 61 % til 56 %.

Faldet er størst hos pigerne - fra 68 % til 59 % - mens andelen af drenge, der læser mindst flere gange om ugen, er faldet fra 53 % til 52 %.

75 % taler sjældent eller aldrig med deres venner om læsning, viser tal fra Børns læsevaner 2017.

Tags