Jonatan fortæller om studiesiden

Jonatan anbefaler: Brug studiesiden og book en bibliotekar!

Af Anonym (ikke efterprøvet)
20.02.22
Her på Hillerød Bibliotekerne har de studerende deres helt egen studieside. Et univers, hvor vi har samlet bibliotekets mange tilbud henvendt specifikt til dem. Siden bugner med hjælp og gode råd, som Jonatan på 20 år ville ønske, han havde kendt til som studerende

Bibliotekarens fem skarpe tips til at kickstarte din opgaveskrivning. Dette er bare ét eksempel på en artikel, du kan finde inde på studiesiden. Vores studiebibliotekar Julie står bag artiklerne, der er fulde af gode råd til studerende – særligt dem, der går på ungdomsuddannelserne.

Jonatan Aabel Eigtved er 20 år gammel og gik indtil sommeren 2021 på Frederiksborg Gymnasium. Siden september har han arbejdet i receptionen på Hillerød Bibliotek, og det var først i den forbindelse, han fik øjnene op for bibliotekets studieside.

”Jeg kendte på ingen måde til biblioteks tilbud til studerende – eller at vi har vores helt egen side. Det var først, da jeg begyndte at arbejde her på biblioteket efter jeg blev student, at jeg blev opmærksom på det. Men jeg ville virkelig ønske, jeg havde kendt til det på gymnasiet. Det ville da have hjulpet mig en hel del.”

 

Hjælp før du skriver

For Jonatan ville det have været særligt brugbart med gode råd og guides til planlægning og struktur i opgaveskrivningen. Det vil sige alt det forberedende arbejde, der kan skabe mere flow og mindre frustration i skriveprocessen.

”Jeg er ikke altid så god til at få begyndt i ordentlig tid. Så for eksempel sådan noget med at sætte sig delmål eller få hjælp til at finde materialer - det ville have været godt for mig. Jeg synes, det ville være en god idé, hvis man virkelig får gjort opmærksom på og synliggjort alle tilbud, der er til før skriveprocessen.”

Kickstart din opgave

 

Kan bedre fejle over for bibliotekaren

Book en bibliotekar er et andet tilbud, som Jonatan ville ønske, han havde gjort brug af som studerende. Både elever i udskolingen og på ungdomsuddannelser kan booke 30 minutter med en bibliotekar – enten som et møde på biblioteket eller en telefonsamtale.

”Hvis en bibliotekar hjælper dig med at finde materialer, så vil der jo også helt naturligt komme vejledende samtaler ud af det. De har nok ikke læst hver en fagbog, de trækker ned fra hylden, men de ved meget om mange materialer og om kildesøgning - og du kender jo din opgave. Det tænker jeg, der kan komme nogle gode samtaler ud af, som kan hjælpe dig godt videre,” siger Jonatan.

Han er sikker på, at han kunne have sparet tid ved at få hjælp fra en bibliotekar tidligt i informationssøgningen – for eksempel, hvis han kunne have fundet mere dansk litteratur frem for den engelske, som fyldte meget på hans litteraturliste til SRP-opgaven, og som han brugte meget tid på at oversætte.

Men Jonatan tror også, en bibliotekar vil kunne tilbyde en anden form for vejledning end underviseren til de studerende kan:

 ”Bibliotekaren er der jo udelukkende for at hjælpe dig med at finde den rigtige litteratur. Din lærer er der for at uddanne dig og gøre dig klar til at skulle til eksamen. Det er to forskellige relationer. Bibliotekaren skal ikke vurdere dig. Typisk er det jo din lærer, der er din vejleder, men det også den, du skal til eksamen hos. Så måske man kan være bange for at sige noget dumt. Jeg tænker, at man bedre kan fejle over for bibliotekaren,” siger han.

Book en bibliotekar

 

Luftforandring til læsningen

Inde på studiesiden er der også mulighed for at booke et studierum, hvor man kan få komplet arbejdsro eller slå sig sammen med nogle studiekammerater og lave gruppearbejde. Men i det hele taget kan bare det at tage ind på biblioteket bidrage med lidt tiltrængt luftforandring til læsningen, fortæller Jonatan.

”Det er jo altid godt at komme væk hjemmefra, når man skriver opgave. Få hovedet et andet sted hen. Når du skriver opgaver, læser du så hjernedødt meget, at dit hoved bliver helt træt af at se bogstaver. Så det er måske en meget god idé at lave noget helt andet. Gå en tur ude i bibliotekshaven eller spille PlayStation, som man jo også kan på biblioteket.”

Men trods alt er det bibliotekarens vejledning og dét at være omgivet af alverdens litteratur, der er det største plus ved at bruge bibliotekets studietilbud – i hvert fald for Jonatan.

”Du er et sted, hvor du kan få adgang til alle de bøger og al den oplysning, du har brug for. Og så skal man huske, at det sjoveste for bibliotekaren jo er at hjælpe folk med at finde de rigtige materialer. De har taget en uddannelse for at gøre netop det. Så man altså skal ikke holde sig tilbage for at spørge!”

Færdiggør din opgave