Kickstart din opgave

Vores studiebibliotekar Julie giver dig her sine bedste råd til hvordan du indleder din opgave.

1. Godt emnevalg giver motivation og sjovere opgaveprocesser

Det kan føles super umotiverende at skulle i gang med at skrive en opgave. Men nu hvor du er nået til at skulle skrive enten SRP eller SOP, så kan du lige så godt vælge et emne, som du synes vil være sjovt og interessant. Det kan fx være miljøaktivisme, feminisme eller computerspil.

Hvis du har svært ved at finde frem til det rigtige emne, anbefaler jeg, at du prøver at lave et mindmap. Det kan give dig overblik over dine tanker i forbindelse med opgaven og være med til at gøre det nemmere at vælge, hvad du skal skrive om.

2. Informationssøgning starter nu!

Inden du lægger dig fast på et specifikt emne, skal du i gang med at søge efter information. Din informationssøgning har nemlig indflydelse på, hvilket emne du vælger. Det skyldes, at der måske slet ikke er noget at finde om emnet, og så skal du finde et nyt emne. Det kan også være, at du er nødt til at vinkle emnet anderledes, så det kommer til at tage en anden form end det, du først havde tænkt.

Søgekoder

Når du skal søge på internettet er der en række ret nemme søgekoder, som fungerer i de fleste databaser. De her er de mest typiske søgekoder; AND/OG, OR/ELLER og NOT/IKKE. Du kan læse mere om søgekoder på bibliotekets hjemmeside.

Søgeteknikker

Når du skal i gang med at søge, kan det være en god ide at kigge på, hvordan du vil gå til denne søgning. Derfor er det godt at kende de forskellige søgeteknikker, der findes. Du kan læse mere om søgeteknikker på bibliotekets hjemmeside

Disse søgeteknikker kan sættes sammen på flere forskellige måder til at udforme en søgestrategi, der fungerer for dig og din opgave.

3. Brug bibliotekaren på dit gymnasium eller på biblioteket

Hvis du er så heldig, at dit gymnasium har et bibliotek og en bibliotekar tilknyttet, så benyt dig af muligheden for at komme forbi biblioteket og få noget hjælp til informationssøgningen. Det er en god ide, fordi bibliotekaren kender til den gode litteratur inden for samtlige områder. Du er nok ikke den første, der kommer til at skrive om det emne, som du har valgt - og derfor vil bibliotekaren sikkert have kendskab til kilder, som er relevante for dig. Du er også altid velkommen på Hillerød Bibliotek. Vi har en række forskellige tilbud, som du kan benytte dig af i forbindelse med din opgave:

Book en Bibliotekar

Book en Bibliotekar er en service, som Hillerød Bibliotekerne tilbyder til elever i udskolingen og på ungdomsuddannelserne. Du kan booke 30 minutter med en bibliotekar. Når du booker, skal du beskrive, hvad du ønsker at få hjælp til i forbindelse med din opgave. Du kan enten booke et møde på biblioteket, eller du kan blive ringet op. Vi er klar til at guide og hjælpe dig videre med din informationssøgning. Book en Bibliotekar på bibliotekets hjemmeside.

4. Tjek dine digitale muligheder

Din uddannelsesinstitution har købt adgang til en række digitale materialer og databaser. Hvis du ikke har en bibliotekar på din uddannelse, så spørg din underviser om, hvilke din uddannelse kan give dig adgang til. I de digitale materialer og databaser kan du finde en masse viden, som du ellers ikke ville kunne få adgang til.

Hillerød Bibliotekernes digitale materialer

Hillerød Bibliotek har en samling digitale databaser. Nogle af de databaser er der fri adgang til, andre skal du være borger i Hillerød Kommune eller opholde dig på selve biblioteket for at bruge. Du kan se, hvilke digitale materialer vi stiller til rådighed via følgende link: https://hilbib.dk/e-materialer

5. Forhold dig kritisk til den information, du finder

Når du søger og finder information i bøger, artikler, film eller lignende skal du være i stand til at forholde dig kritisk til den information, der præsenteres i de kilder. Hvem er forfatteren? Hvad er budskabet? Hvem skriver forfatteren til? Det er du nødt til at forholde dig til, når du skal vælge kilder til din opgave.

5 korte

På KEAs 5 korte kan du finde rigtig gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger kilder til din opgave. Du kan læse mere om kilder på KEAs hjemmeside.