Foto: Solen Feyissa på Unsplash

10 gode råd til at søge på Google

Synes du ikke, du får nok ud af dine søgninger på Google? Eller tænker du, der må findes mere om dette emne, men du er ikke sikker på, hvordan du skal søge det frem? Så er dette en artikel for dig

I denne artikel gennemgår vi de forskellige søgekoder, som vil gøre din søgning på Google mere effektiv og præcis.

1. Frasesøgning 

En af de vigtigste teknikker at kende, når du skal søge på Google, og faktisk også generelt, er ”frasesøgning”. Frasesøgning betyder, at du sætter anførselstegn rundt om et ord eller en sætning. Når du søger på ord eller sætninger med anførselstegn om, søger du efter en kilde, der indeholder præcis det ord eller en sammensætning af det ord. Det kunne fx være, at du gerne vil vide noget om mikrobiologi, og så kunne din søgning se således ud: ”mikrobiologi” eller ”mikrobiologi i mejeriprodukter”.

2. OR

En søgekode, som er god at kende, når du søger, er OR eller på dansk ELLER. Det kan du bruge imellem to ord eller sætninger, hvorefter Google vil vise dig sider, der relaterer sig til enten det enkelte eller begge søgeord eller sætninger. Hvis du fx gerne vil vide noget om modstandsgrupper i Danmark under anden verdenskrig, så kunne søgningen se således ud: ” Danmark under anden verdenskrig” ”hvidstengruppen” eller ”modstandsgrupper”.

3. Minus – 

Hvis der er ord, du IKKE vil have dukker op i din søgning, så kan du bruge – foran søgeord til at filtrere det ord fra i dine søgeresultater. Hvis du nu skal skrive en opgave i samfundsfag om diktatur, men du fx ikke vil have, at Nordkorea dukker op i din søgning, så kunne en søgning se således ud: ”Diktatur” –Nordkorea. 

4. Plus +

Hvis du gerne vil bruge flere ord eller sætninger i din søgning, kan du bruge søgekode + foran ordet for at inkludere ordet i din søgning. Hvis du nu skal skrive en opgave i samfundsfag om diktatur og samtidig vil søge på autoritært regime så kunne du lave en søgning, der ser således ud: "autoritært regime" +diktatur

5. Asterisk *

Et godt tegn at kende til, når du skal søge på Google, er asterisk, som ser sådan ud *. Dette smarte lille tegn kan bruges som en joker i din søgning, eller hvis der er noget i din søgning, som er ukendt for dig. Det vil sige, at hvis du gerne vil vide noget om opfinderen af glødepæren, men ikke kan huske vedkommendes navn, så kan asterisk bruges. Din søgning kunne fx se således ud: ”glødepæren blev opfundet af *” 

6. Definition 

Et godt søgetrick, som især kan bruges, når man sidder og skriver på en opgave, er søgekoden define: Den søgekode kan bruges til at finde definitionen på et ord, og søgekoden fungerer også med flere forskellige sprog end bare engelsk. Det kan være, at du skal skrive en opgave på spansk, men du er stødt på et ord, hvor du skal bruge den spanske definition af ordet, og så kunne din søgning se således ud: define:estrellas. Det giver dig også mulighed for at høre, hvordan ordet udtales. 

7. Site:

Hvis du gerne vil finde en bestemt side på en hjemmeside, men ikke kan finde den, så brug søgekoden site:. Den kan bruges til at finde indhold fra en specifik hjemmeside. Det kunne fx være, at du gerne vil finde ”siden for studerende” på Hillerød Bibliotekernes hjemmeside. Brug søgekoden, så din søgning ser sådan ud: site:hilbib.dk studerende.

8. filetype: 

Hvis du er interesseret i at finde specifikke typer af filer i din søgning, fx en powerpoint, pdf eller excel, så kan du bruge søgekoden filetype:. Hvis du fx gerne vil finde en powerpoint om oldtidens Grækenland, så kunne din søgning se således ud: filetype:ppt ”ancient greece”.

9. Intitle: eller Allintitle:

Du fandt en artikel, som du skal bruge til din opgave, men nu har du glemt hvor. Du kan ikke finde hjemmesiden igen, men du har titlen på artiklen. Brug søgekoderne Intitle: eller Allintitle:. Hvis du bruger søgekoden Intitle: vil Google søge efter det specifikke ord i titlen. Vil du gerne søge efter hele titlen, så kan du i stedet bruge søgekoden Allintitle:. Den søgekode fortæller Google, at den skal søge efter denne sætning eller de ord, der er i titlerne på hjemmesiderne eller artiklerne. allintitle: Forbered dig allerede nu: Sådan får du den vildeste have til sommer.

10. Intext: eller Allintext:

Ligesom med de ovenstående søgekoder kan du med søgekoderne intext: eller Allintext: finde dine søgeord eller sætninger specifikt i hjemmesidetekster. Du har hørt citatet ”Folk med begge ben på jorden hænger ikke på træerne,” men du ved ikke, hvor citatet stammer fra. Lav en søgning, der ser således ud: Allintext:” Folk med begge ben på jorden hænger ikke på træerne”. På den måde finder du ud af, hvor citatet stammer fra.

Vi håber, at disse søgekoder kan være med til at gøre det nemmere for dig at finde den specifikke information, du søger på Google. 

Tags