Highway
Highway i Los Angeles

Krimiens helvedeshund viser den mørke side af Los Angeles

02.02.17
Der er dømt krimi i særklasse, når James Ellroy kaster sig over en af verdens mest berømte uopklarede mordsager.

I ”Sorte Dahlia” danner virkelighedens bestialske mord på Elizabeth Short rammen for en medrivende og brutal noir historie. Vi følger de to betjente, Bucky Bleichert og Lee Blanchard, i efterkrigstidens Los Angeles som er fyldt med kriminalitet, drømme, illusioner og korruption. De bliver indblandet i en makaber mordsag, hvor liget af den unge Elizabeth Short bliver fundet slemt tortureret og delt i to. Sagen bliver hurtigt en slags besættelse for de to betjente og jagten går ind på morderen, og ikke mindst på, hvem Elizabeth Short egentlig var.

James Ellroy er en amerikansk forfatter som har skrevet adskillige romaner og essays, men ”Sorte Dahlia” var hans helt store gennembrud. Det er ikke tilfældigt, at James Ellroys forfatterskab har kriminaliteten som det centrale omdrejningspunkt. Da han var 10 år blev hans mor voldtaget og myrdet og gerningsmanden blev aldrig fundet. Denne begivenhed har selvfølgelig haft stor indflydelse på hans liv og forfatterskab. Siderne i hans bøger er gennemsyret af det følelsesmæssige hul, den vrede og det mørke, som den tragiske begivenhed efterlod. Det giver en vild og ofte brutal læseoplevelse, hvor der ikke bliver langt fingre imellem.

”Sorte Dahlia” blev efterfulgt af yderligere tre romaner, som sammen udgør Ellroys Los Angeles kvartet. Du kan se og reservere dem alle sammen nedenfor.  

Materialer