Krimi af sydafrikansk duo kan nu lånes og læses på dansk

De første romaner om vicekriminalkommissær Kubu er ved at blive oversat til dansk af Henrik S. Linnemann-Schmidt. Nu kan den første i rækken lånes på biblioteket.

I januar 2020 havde Hillerød Bibliotek besøg af krimiforfatterne Sarah Blædel, Yrsa Sigurðardóttir og Stanley Trollip. Stanley Trollip er den ene halvdel af en sydafrikansk krimiduo, der under navnet Michael Stanley skriver krimier om vicekriminalkommissær David ”Kubu” Bengu fra Botswana.

Bøgerne om Kubu er på mange måder hyggekrimier, men ikke helt og bestemt ikke kun. Kubu er sympatisk, elsker sin kone, kan godt lide sin chef, og selvom han også godt kan lide både opera og vin, er han hverken en drukkenbolt eller særligt sær. Faktisk er han bare en dygtig, samvittighedsfuld politimand og en flink og ordentlig person.

De forbrydelser, han bliver sat til at opklare, er heller ikke udpræget udpenslede eller exceptionelt makabre. Til gengæld handler de ofte om emner, der er aktuelle i den sydafrikanske region. Det kan være krybskytteri, stammefolk, heksedoktorer med mere. På den måde giver bøgerne læseren adgang til en verden og kultur, vi måske ikke kender så meget til, samtidig med at de handler om meget almenmenneskelige ting.

Indtil nu har vi på Hillerød Bibliotek haft Michael Stanleys bøger på engelsk, men nu er den første af romanerne om Kubu udkommet på dansk og kan lånes her på biblioteket. Den er oversat af Henrik S. Linnemann-Schmidt, der selv har boet flere år i Sydafrika, og som kender både Stanley Trollip og hans makker, Michael Sears, personligt. Henrik fylder 80 i februar og har besluttet, at han skal nå at oversætte hele serien. Indtil videre er de to næste bøger i serien på bedding.

Henrik Linnemann
11.02.22