Forfatter Morten Pape
Morten Pape

Formidabel debutroman spidder ghettoopvækst

Fortællingen om en etnisk dansk drengs opvækst i det sociale boligbyggeri Urbanplanen på Amager er gribende læsning. Debutromanen Planen er intet mindre end en sensation.

Den læser, der har kredset om Planen, men endnu ikke har gjort op med sig selv, om han/hun vil kaste sig ud i den 560 sider gråtonede mursten, kan godt begynde at bevæge sig ned på biblioteket. For svaret er helt enkelt: Ja, den bog skal du unde dig selv at læse.

Planen er en selvbiografisk fortælling om forfatterens opvækst i konceptghettoen Urbanplanen, der blev opført på Amager i 1960’erne. Såvel hovedperson som forfatter hedder Morten Pape, og selv om der står roman på omslaget, føler man som læser, at man får et realistisk og nuanceret indblik i en ganske overvældende verden.

Romanen følger Mortens opvækst i Urbanplanens særdeles BARSKE miljø fra han er en lille purk, der skal starte i første klasse, til han bliver myndig og forsøger at slippe ud af ghettoen.

Men det er ikke så let at slippe ud, for Urbanplanen sætter sine grusomme kløer i beboerne. På stierne strejfer drankerne og indvandrerbanderne, i skolen hersker bøllerne, og de svage elever gemmer sig, og i hjemmene skændes, boller og kæderyger forældrene i al deres elendighed og mangel på kontrol. 

Litterære minder om Karl Ove Knausgaard

Der er ikke langt fra Planen til det norske superfænomen Karl Ove Knausgaards seksbindsværk Min Kamp. Begge fortællinger opruller et helt liv tilsyneladende ved erindringens kraft, og det skaber et sprogligt nærvær og en energi, som man skal lede længe for at finde magen til. Planen skriver sig direkte ind i en stærk dansk tradition af erindringslitteratur, hvor man finder Kim Leines mesterværk Kalak, Kristian Ditlev Jensen mesterværk Det bliver sagt, Knus Romers mesterværk Den der blinker er bange for døden og Yahya Hassans selvbetitlede digtsamling, der vist ikke behøver nærmere introduktion.

Du vil gyse over brutaliteten hos børnene, frydes over fortællingens rå fortælleglæde, blive vred over forældrenes svigt og ynke dem på samme tid. Du vil læse bogen i store bidder og glæde dig til det bliver aften, så du kan komme videre med den, og du vil anbefale den til andre, som jeg nu anbefaler den til dig, og som jeg har gjort til mine kollegaer hele sidste uge.

Morten Pape kan opleves til Ordet er Løs på Grundtvigs Højskole torsdag d. 27. oktober kl. 19.30 i samtale med Ahmed Mahmoud, der har skrevet den lige så uafrystelige fortælling om sin opvækst i ghettoen Sort Land.

 

 

Materialer