Alkoholmisbrug gør ondt på alle i familien.

Vær opmærksom på børn, der vokser op i misbrug

Biblioteket sætter fokus på, hvordan alkoholisme i familien påvirker børn og unge. Psykolog Joy Normann Kaner fortæller om konsekvenserne og giver fem gode råd til dig, der er bekymret for et barns velfærd.

Det kan have uoverskuelige konsekvenser at vokse op i en familie med alkoholproblemer. Det ved man alt om i organisationen TUBA, der tilbyder terapi og rådgivning til børn og unge fra familier med misbrug.

Vi har bedt psykolog Joy Normann Kaner fortælle lidt om TUBAs arbejde og de udfordringer, de unge kæmper med. Du kan også møde Joy på biblioteket mandag d. 19. februar kl. 16-17, hvor hun er i selskab med en ung kvinde, der har fået hjælp af TUBA. Den unge vil fortælle om at vokse op i en familie med misbrug, og om hvordan hun er kommet videre.

Hvad går TUBAs arbejde ud på?

”Vores arbejde har flere ben. Vi tager imod børn og unge fra 14-35 år, som er vokset op i en familie med misbrug. Vi tilbyder både individuelle terapiforløb og gruppeterapi, vi afholder drop in-aftener, hvor der er undervisning om relevante temaer, og vi tager også ud af huset for at undervise eller oplyse om emnet.”

Hvad er de største udfordringer for børn af forældre med alkoholproblemer?

”De unge vi ser, har ofte problemer med selvværdet. De er vokset op med, at forældrenes problemer har været i centrum, mens deres egne behov er kommet i anden række. Forældrenes evne til at udtrykke kærlighed til barnet kan være meget begrænset. Det giver selvværdsproblemer, når man ikke bliver set og får den omsorg, man har brug for. Det kan betyde, at de får taget et for stort ansvar på sig, som følger dem på længere sigt, de kan få stort behov for at have kontrol med tingene, døjer med perfektionisme og høje krav til sig selv. Det kan blandt andet komme til udtryk via selvskade, spiseforstyrrelse, angst eller depression.”

Hvad får de unge ud af at være i kontakt med jer?

”I terapien får de rigtig meget ud af det. Vi arbejder blandt andet med selvværd, grænsesætning, angst og PTSD-symptomer. Resultatet er, at de bedre kan overskue deres liv, de kan gennemføre uddannelser og håndtere et arbejde. De kan bedre stå på egne ben og leve et tilfredsstillende liv. Ofte føler de sig alene og endda anderledes med deres problemer, men her kan de spejle sig i hinanden. De føler sig forstået og de lærer at forstå sig selv bedre ved at høre om andres erfaringer.”

Hvad kan man gøre, hvis man kender et barn, der bor med en alkoholiker?

”Der findes ikke en færdig tjekliste, men man kan opstille nogle gode råd:

  • Vær der. Vis barnet eller den unge, at de kan komme til dig.
  • Spørg ind til hvordan det går, fx: Hvordan har du det derhjemme?
  • Vær en stabil voksen i barnets liv. Det kan genoprette barnets tillid til de voksne og hjælpe dem med at åbne op på sigt.
  • Lad være med at overse faresignalerne. Hver 10. barn vokser op i en familie med misbrug. Stol på din intuition, hvis du fornemmer, der er noget galt. Hvis man har mistanke om at barnet mistrives i hjemmet, skal du underrette kommunen.
  • Det er svært at gribe ind, fordi forældrene kan blive sure, men vær modig og gør det alligevel. Børnene vil senere huske det som et vigtigt indgreb.”

Hvad kan man få ud af at høre jeres oplæg på biblioteket?

”Hvis man er i tvivl, om man er i målgruppen, kan man komme og høre, om man kan genkende det, der bliver sagt. Hvis man er i tvivl, om man kender nogen, der kæmper med denne slags udfordringer, kan man få indsigt i, hvad der er på spil. Hvis man er interesseret i området, kan man blive klogere på, hvad konsekvenserne er ved at vokse op i en familie med misbrug.”

 

Materialer