Slægtsforskning for børn

Kender du din families historie? I efterårsferien har børn chancen for sammen med en voksen i deres familie at komme ned på Hillerød Bibliotek, hvor frivillige fra Bibliotekets Slægtsforskningscafé sidder klar til at hjælpe

I efterårsferien er der unik mulighed for børn i Hillerød, der har lyst til at dykke ned i deres egen families mysterier. For første gang åbner Lokalhistorisk Arkiv Hillerød og frivillige fra Bibliotekets Slægtsforskningscafé op for, at børn i alderen 7-10 år kan prøve kræfter med familiehistorien.

- Vi er meget spændte på, hvad der kan komme ud af det, siger Flemming Svane-Pedersen, der er frivillig i Bibliotekets Slægtsforskningscafé.

Kan lære noget helt nyt om familien
Flemming og Birgit Vinholt Hansen, der også er frivillig i caféen, har sammen med lederen af Lokalhistorisk Arkiv Hillerød, Lisbet Schacht Hansen, længe talt om, at det kunne være interessant at lave et forløb for børn.

- Vores håb er, at børnene synes det der rigtig spændende sammen med en forælder eller bedsteforælder at grave ned i familiens historie, og med forhåbentligt lære noget helt nyt om deres familie, siger Lisbet Schacht Hansen og tilføjer:

- Det er vigtigt for os at alle kan være med og føler sig inddraget, så vi vil stille en masse spørgsmål og sørger for at børn og voksne selv føler, de bidrager. Vi håber, det bliver et par hyggelige timer i familiens tegn.

Flemming Svane-Pedersen har udformet nogle særlige ”anebøger” og familietræer, som børnene kan udfylde og tage med hjem. Alle der deltager i forløbet for også et særligt ”Jeg er Slægtsforsker”-badge, som bevis på, de har gennemført kurset. For at kunne komme godt i gang, så er det en god ide at medbringe oplysninger om forældre og bedsteforældres navne, fødselsdato og fødested.

Hvordan legede mine bedsteforældre?
Slægtsforskningen krydres også med et oplæg fra Birgit Vinholt Hansen, der med udgangspunkt i billeder fra sin egen families historie fortæller lidt om, hvordan livet som barn var før i tiden.

- Jeg begynder med mig selv og nogle gamle lysbilleder, jeg lige skal finde frem. Jeg har et billede i hovedet af, at jeg som 6årig står i køkkenet med min mor og har bagt min første galopkringle. Det interessante er, at vi bager den i en gasovn. Vi har ingen elektricitet, intet komfur, intet køleskab. Så jeg tager udgangspunkt i, hvordan vi legede, hvordan vi lavede mad og hvordan vi vaskede tøj og hygiejne generelt. Jeg kan huske, når vi havde storvask. Det tog omkring tre dage, fortæller Birgit Vinholt Hansen.

- Vi snakker om ting, som børn kan forholde sig til. Hvor tit gik man i bad?  Hvorfor havde man ingen toiletter? Hvorfor havde man så mange børn?, tilføjer Flemming SvanePedersen.

Arrangementet foregår lørdag d. 18. april klokken 10.30-12.30. Det er gratis. Der er åben for tilmelding i Børnebiblioteket. Der er et begrænset antal pladser.