"Torneroseslottet" Sandviggård, postkort
Ukendt fotograf

Historien om Sandviggård

13.11.17
Fra "Torneroseslot" til gadenavn. Læs her om Sandviggårds skæbne.

Om Sandviggårds historie

Sandviggårds historie tager sin begyndelse i 1722, da major Eberlin von Feridin købte den lille gård, Glarborg, som han hurtigt lod nedrive. Han opførte sammesteds en ny gård, som han navngav Sandviggård. Major Eberlin døde dog allerede i 1724, men hans enke, Mette Matthiessen, blev boende. Hun giftede sig igen i 1726 med admiral Ulrich Kaas, og de to og deres fælles børn boede her i flere år.

Sandviggård, 1916

Fotografi af maleri af Sandviggård. Før 1916.

Mange ejere

Sandviggård havde gennem 1700- og 1800-tallet flere ejere, men der kom til at ske nyt på stedet, da direktør Johannes Ohlsen fra København en dag i 1916 var på tur i Store Dyrehave. Ohlsen, der var VVS-grossist i hovedstaden, faldt nemlig straks for stedet, som han kaldte et ”Torneroseslot”.

 

"Torneroseslottet", Sandviggård, 1922

"Torneroseslottet" Sandviggård før branden i 1922. Postkort. 

Nedrivning, genopbygning og kortslutning

Der gik dog ikke længe, før han rev det gamle hus ned for blandt andet at opføre en moderne avlsgård på stedet. Udover selve driftsbygningerne opførte Ohlsen en beboelsesbygning, der lignede et lille slot med tårne. Familien flyttede ind i december 1921, men de fik ikke mange stunder i huset, for allerede i januar 1922 brændte huset ned efter en kortslutning.

Luftfoto af Sandviggård, 1936

Luftfoto fra 1936. Til venstre ses brandtomterne efter det hus, som direktør Ohlsen byggede. Den trelængede bygning til højre er selve avlsgården og driftsbygningerne. (Fotograf: Sylvest Jensen)

Store arealer til sygehuset

Der hørte fra tidligere tider store landbrugsarealer til Sandviggård, og det var bl.a. disse, som Hillerød Kommune var interesserede i, da man i 1932 købte Sandviggård af direktør Ohlsen. Han havde oprindeligt tænkt sig at genopføre det nedbrændte hus, men det blev aldrig til noget. På jorderne tog man i 1939 førstespadestik til det nye Hillerød Sygehus, der åbnede i 1943.

Tilbager er kun...

I dag er der kun gadenavnet, Sandviggårdsvej, tilbage til at vidne om, at der engang lå en gård her (vejen går fra Skansevej og ned til hospitalet).

Tekst af Signe Frederiksen, cand.mag. i historie og projektmedarbejder i Lokalhistorisk Arkiv. 

Materialer