Hillerød Bibliotekerne skruer ned for digitale lån

Pr. 15. februar reducerer Hillerød Bibliotekerne serviceniveauet på eReolen samt Filmstriben på grund af besparelser på bibliotekets budget. Og der er en risiko for, at det bliver beskåret yderligere.

Hillerød Bibliotekerne er i forbindelse med budgetforliget for perioden 2024-27 blevet pålagt en årlig besparelse på 1 procent af budgettet svarende til 242.000 kroner årligt. Det går desværre ud over de digitale udlån. Det betyder blandt andet, at borgerne i Hillerød Kommune fremover kun har adgang til fem lydbøger om måneden, hvor de tidligere kunne lytte til seks. Og der er en risiko for, at det vil være nødvendigt at skære mere.

”Det digitale bibliotekstilbud er for alle borgere, der er bosat i Hillerød Kommune og er især en vigtig service for borgere, der bor langt fra biblioteket eller af andre grunde har svært ved at komme fysisk på biblioteket. En risiko ved besparelsen kan være, at borgerne finder bibliotekets tilbud for dårligt til, at de vil bruge det”, siger bibliotekschef Stine Holmstrøm Have. ”Det håber jeg selvfølgelig ikke, for det vil være en uheldig retning i forhold til bibliotekets arbejde for at sikre et relevant og tilgængeligt bibliotekstilbud for alle borgere i kommunen.”

Besparelsen rammer ekstra hårdt, fordi Hillerød Bibliotekerne i perioden 2019-2023 har oplevet et stigende udlån på 14 procent. Det er blandt andet de digitale udlån, der er steget med 97 procent og udlånet af børnebøger, der er steget med 19 procent. Det digitale bibliotekstilbud er en højt prioriteret del af bibliotekets digitale omstilling, men medfører også et pres på bibliotekets materialebudget, fordi biblioteket betaler en udgift pr. lån for mange materialers vedkommende. Den markante stigning i udlånet af digitale materialer som e-bøger, lydbøger, film, magasiner, podcasts og databaser har betydet årlige merudgifter på over 600.000 kroner på digitale materialer i 2023 sammenlignet med 2019. Disse merudgifter er blevet finansieret inden for bibliotekets rammebudget blandt andet ved at reducere indkøbet af fysiske materialer på området, hvor forbruget er faldet. For eksempel musikcd’er, film og fysiske lydbøger.

”Med de nye besparelser bortfalder muligheden for at holde hånden under de digitale lånemuligheder. Og i værste fald er vi nødt til at skære yderligere i antallet af lån, hvis antallet af brugere fortsat stiger,” siger Stine Have. ”Det er selvfølgelig lidt paradoksalt. Det er jo en fantastisk udvikling, at bibliotekets udlån er stigende, men vi skal også kunne betale regningen. ”

Besparelserne betyder desværre også, at litteraturfestivalen ’Ordet er Løs’ nedlægges samt at antallet af fællesspisninger halveres.